Accessibility Tools

Skip to main content

Održan sastanak sa predstavnicima Instituta za naučne i tehničke informacije Kine (ISTIC)

02. July 2024.

Foto: NITRA

Održan je sastanak sa delegacijom Instituta za naučne i tehničke informacije Kine (ISTIC). Ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, sastanku su prisustvovali savetnik ministra prof. dr Miroslav Trajanović i pomoćnica ministra u Sektoru za nauku dr Marina Soković

Susret je održan radi indentifikovanja potencijalnih mogućnosti saradnje između Instituta i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Na sastanku su razmenjena iskustva o nacionalnom planiranju, razvoju veštačke inteligencije i najnovijoj tehnologiji u ovoj oblasti, kao i stavovi o etici u okviru upravljanja veštačkom inteligencijom. 

Prisutnima se obratio i Stefan Badža, savetnik u kabinetu predsednika Skupštine, koji je predstavio dostignuća Republike Srbije u razvoju veštačke inteligencije, kao i buduće planove na tom polju. Kao jedan od jasnih pokazatelja napretka Republike Srbije u oblasti veštačke inteligencije, istakao je i činjenicu da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI) od 2024. do 2026. godine. 

Tokom sastanka, prof. Hju Feng održao je prezentaciju o napretku NR Kine u procesu implementacije programa Next Generation AI Development Plan. Kina je ostvarila značajne uspehe u ovoj oblasti i izrazila veliku želju za međunarodnu saradnju u oblasti veštačke inteligencije. Prof. Feng istakao je napore NR Kine ka uspostavljanju dugoročnih partnerstava sa drugim zemljama. 

Prof. Zjao Zijun, direktorka Instituta za naučne i tehničke informacije Kine, zaključila je da postoji značajan potencijal za saradnju između Narodne Republike Kine i Republike Srbije u ovoj visokotehnološkoj oblasti.

Galerija