Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija: „Saradnja nauke i privatnog sektora je ključna za naš opstanak“

07. December 2023.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, učestvovala je na panelu pod nazivom „Uloga nauke i inovacija u zelenoj agendi s posebnim osvrtom na građevinsku industriju“

Panel je okupio eminentne stručnjake iz različitih oblasti, a među njima su bili Dragana Korica izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije, docent doktor Nenad Fric sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Rade Bučevac regionalni direktor CRH Zapadni Balkan, Nikola Malbaša direktor Jadrana doo, Zoran Đorđević v.d. direktora JP Pošta Srbije i Aleksandar Vojvodić iz kompanije CRBC.

Na ovom panelu, dr Jelena Begović istakla je alarmantne trendove u oblasti klimatskih promena, naglašavajući da očekivani ciljevi za kontrolu porasta temperature neće biti postignuti, već će se, nažalost, premašiti pre očekivanog vremenskog okvira. Govoreći o posledicama ovog trenda, istakla je porast nivoa okeana i nedostatak električne energije za 700 miliona ljudi, kao i smanjenje javnog finansiranja obnovljivih izvora energije na globalnom nivou.

„Vreme definitivno nije luksuz koji možemo da priuštimo, a takođe, stalno se vrtimo u tom krugu da se nešto desi, pa onda reagujemo i to definitivno nije dobra formula. Ono čega treba da budemo svesni je da može da se napravi pomak, može da se napravi razlika, ali ceo proces je vrlo osetljiv. Imamo jednu zaista ogromnu kolektivnu moć, a to su obrazovanje, znanje i nauka. Nauka mora da bude otvorenija, mora da bude usmerenija ka ciljevima održivog razvoja, odnosno ka lokalnim i globalnim izazovima sa kojima se svi suočavamo“, kaže ministarka dr Jelena Begović.

Ministarka dr Begović istakla je značaj Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost kada govorimo o usmerenju nauke i inovacija ka postizanju ciljeva održivog razvoja, ali i podsetila da je ove godine na inicijativu Republike Srbije, usvojen predlog za proglašenje Međunarodne dekade nauke za održivi razvoj u Ujedinjenim Nacijama.

„Takođe, ove godine se Srbija pridružila među 33 zemlje koje su identifikovale ključne oblasti za održivi razvoj u našem kontekstu. To se čini s ciljem približavanja privatnom sektoru, kako bi se pokazalo koliko je isplativo i primamljivo ulaganje u određene oblasti koje su povezane sa ciljevima održivog razvoja. U skladu s tim, identifikovali smo pet ključnih sektora za Srbiju: ishrana, poljoprivreda, obnovljivi i alternativni izvori energije, tehnologija komunikacija, infrastruktura i zdravstvo. U okviru ovih oblasti, izdvojili smo 13 područja za investicije kao što su decentralizovana proizvodnja solarne energije, vetroelektrane, tehnologije pametne poljoprivrede, usluge upravljanja otpadom, energetski efikasna stambena infrastruktura, razvoj biotehnologije i mnoge druge“, rekla je dr Jelena Begović.

„Ključna poruka jeste ulaganje u nauku, znanje i obrazovanje, a sa druge strane i mnogo jače uključivanje privatnog sektora od kog se očekuje mnogo više istraživanja, mnogo više razvoja i ulaganja u ove jako bitne oblasti koje smo definisali jer one direktno određuju naš opstanak“, poručila je dr Jelena Begović.

Galerija
Pogledajte još vesti