Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Jelena Begović otvorila 20. Međunarodnu naučnu konferenciju „Čovek i radno okruženje – SEMSIE“

07. December 2023.

Foto: NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, otvorila je 20. Međunarodnu naučnu konferenciju „Čovek i radno okruženje – SEMSIE“, koja se održava 7. i 8. decembra na Fakultetu zaštite na radu, Univerziteta u Nišu

Konferencija okuplja veliki broj stručnjaka iz celog sveta, a ministarka je sve prisutne pozdravila video porukom.

„Pozdravljam vas ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Mislim da je tema o kojoj govorite na konferenciji od 19. veka, posebno u 20. veku postala jako bitna dok je u 21. veku sa razvojem novih tehnologija i koncepata postala ključna, ukoliko govorimo o odnosu pojedinca i njegovog radnog okruženja“ – poručila dr Begović. Ona je istakla i to da tehnologije koje se razvijaju neverovatnom brzinom ostavljaju trag i na radno okruženje.

„Sama pandemija dovela je do razvoja novih koncepata i odnosa između poslodavaca i zaposlenih. Danas je rad na daljinu nova realnost. Imamo digitalne nomade, kao potpuno novi oblik poslovanja i odnosa između poslodavaca i zaposlenog. Na takav način razvijaju se novi softverski alati, poput ovog koji upravo sada koristim dok vam se obraćam. Radno okruženje je ključno, to govorim i iz ličnog iskustva. Dobra i zdrava atmosfera omogućavaju da ljudi daju svoj maksimum. Mislim da smo svi mi dužni da na svom radnom mestu doprinesemo razvoju takvog okruženja“.

Ministar dr Jelena Begović je svim prisutnim naučnicima poželela sreću u radu, ali je podsetila i na važnost održivog razvoja Srbije.

Prisutnima su se obratili i dekan Fakulteta zaštite na radu u Nišu, prof.dr Srđan Glišović, prof.dr Vesna Nikolić, predsednik programskog odbora, prof.dr Evica Jovanović, predsednik organizacionog odbora, ali i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Univerziteta u Nišu, ali i profesori iz Bugarske i Severne Makedonije. Na svečanom otvaranju nastupio je i Ženski akademski hor Studentskog kulturnog centra iz Niša.

„Globalni problemi poput energije, bezbednosti hrane, demografskog rasta, klimatskih promena, prirodnih katastrofa, siromaštva i slično, samo su istakli važnost interdisciplinarnih, multidiscipliranih i transdisciplinarnih istraživanja. Promene u obrazovnom sistemu trebalo bi posmatrati kao proces usmeren ka budućnosti, koji treba obuhvatiti sve segmente obrazovnog sistema, posebno u oblasti profesionalnog obrazovanja inženjera zaštite na radu, zaštite životne sredine i protivpožarne bezbednosti“ – izjavili su na Fakultetu zaštite na radu u Nišu.

Oni ističu i to da ova konferencija ima za cilj da pokrene multidisciplinarna istraživanja različitih pitanja i problema bezbednosti na radu i životne sredine.

Međunarodna naučna konferencija „Čovek i radno okruženje – SEMSIE“ ima za cilj okupljanje naučnika, istraživača i stručnjaka radi razmene njihovih znanja i istraživačkih rezultata u oblasti bezbednosti na radu, zaštite životne sredine i održivog razvoja, odnosno pružanje interdisciplinarne platforme za diskusiju o inovacijama i trendovima koji obuhvataju teme konferencije.

Galerija
Pogledajte još vesti