Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Begović se obratila prisutnima na Konferenciji o podršci deci sa izuzetnim sposobnostima

27. May 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić otvorila je Konferenciju o podršci deci sa izuzetnim sposobnostima tokom koje se prisutnima obratila i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović

„Onako kako država tretira svoje mlade i talentovane ljude, takvu budućnost kroji. Nauka i obrazovanje su isprepletani na taj način da nema dobre nauke bez kvalitetnog obrazovanja, bez sistema koji prepoznaje talente jer su nauci potrebni talenti. Isto tako, nema dobrog obrazovanja bez kvalitetne nauke koja može svoja proširena i nova saznanja da vrati u obrazovni sistem i obogati ga, i to ne samo u okviru visokoškolskog obrazovanja, već i srednjih škola, a sa novim vremenima u kojima se nauka ubrzano razvija, čak i u sistem osnovne škole gde je neophodno pojačano uključivanje naučnih vrsta aktivnosti“, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić je istakla koliko je važno što je Konferencija o podršci deci sa izuzetnim sposobnostima organizovana jer daje povod za razgovor o temi za koju, kako je rekla, smatra da je jedna od najvažnijih u našoj zemlji, a to je podrška sistemu obrazovanja i dalje ulaganje u sistem obrazovanja, podrška svim školama u svim lokalnim samoupravama, kako najudaljenijoj opštini, tako i najvećem gradu u Srbiji, nastavnom kadru, od vaspitača do profesora.

„Mislim da mi kao zemlja svakako ne možemo da dopustimo i nismo toliko bogati kao što nije nijedna zemlja na svetu, da ne uložimo više u obrazovanje i da toj posebno talentovanoj deci i mladima sa izuzetnim sposobnostima ne pružimo odgovarajuću podršku i od te podrške u budućnosti svi imamo benefit, svaki član ovog društva“, istakla je ona.

Na Konferenciji o podršci deci sa izuzetnim sposobnostima prisutnima su se obratili i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar sporta Zoran Gajić i državni sekretar u Ministarstvu kulture Miomir Đorđević.

Galerija