Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Begović pružila podršku mladim fizičarima dobitnicima medalja na međunarodnim olimpijadama: „Nemojte da odustajete od nauke“

29. December 2023.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u zgradi Vlade Republike Srbije sastala se sa mladim dobitnicima medalja na međunarodnim olimpijadama iz fizike

Sa ministarkom dr Begović upoznali su se i razgovarali dobitnici bronzanih medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Tokiju Sava Todorović, Đorđe Parojčić, Tadija Jelesijević, Vuk Hip i Tadej Ristić, kao i Anrej Popović, učenik trećeg razreda gimnazije „Dušan Vasiljev“ u Kikindi, osvajač zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz savremene fizike.

„Verujem da su vam roditelji dali veliku podršku i vetar u leđa da idete ovim izvanrednim putem kojim ste krenuli. Drago mi je što ste se posvetili i odlučili da se bavite naukom jer znam kolika je to ljubav i prelep posao. Vreme u kom živimo nauku stavlja u sve primarniji položaj u društvu, zato nemojte da odustajete od nje“, rekla je ministarka dr Begović mladim fizičarima. „Bliži nam se kraj godine i ponosna sam što ulazak u 2024. godinu obeležavamo u znaku nauke. Danas nam je tema fizika i naši sjajni mladi fizičari iz Kragujevca, Kruševca, Kikinde i Beograda, a oni su samo potvrda da u Srbiji ima jako mnogo talenata i da moramo svi da ih podržavamo i da im damo šansu da budu sjajni budući naučnici, možda neki od njih čak i nobelovci. Kad vidite koliko su svestrani i pametni, stvarno mi je puno srce i zaista vredi da ih svi zajedno podržavamo“, izjavila je ministarka dr Begović za prisutne predstavnike medija.

Anrej Popović, učenik trećeg razreda gimnazije „Dušan Vasiljev“ u Kikindi osvrnuo se na svoj izvanredan uspeh i zlatnu medalju osvojenu u Singapuru na Međunarodnoj olimpijadi iz savremene fizike. „Šteta što je bilo održavano onlajn, pa nisam i posetio Singapur, ali moram da kažem da je konkurencija bila jaka. Radila se kvantna mehanika, teorija relativiteta i slično, a bilo je dosta prestižnih škola iz celog sveta. Osećam se jako dobro jer sam u grupi ambicioznih i pametnih vršnjaka i zadovoljan sam zbog svog uspeha, a primarni cilj za budućnost mi je da studiram astrofiziku na Matematičkom fakultetu“, istakao je Andrej Popović.

Tadej Ristić koji je završio Računarsku gimnaziju u Beogradu, prisetio se svog boravka u Tokiju i bronzane medalje koju je tada osvojio na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. „Bilo mi je zadovoljstvo da boravim u Tokiju, posetili smo razna interesantna mesta i upoznali mnogo pametnih i stručnih ljudi iz raznih država, što je zaista vredno iskustvo. Svakako da je teško takmičiti se jer mora značajno da se vežba pre svakog takmičenja i to zahteva ogroman trud. Pred takmičenje se ne vežba kampanjski, morate čitav period, čitav niz godina da budete u toj oblasti, da se to znanje taloži vremenom kako biste mogli u jednom trenutku da postignete ovakav uspeh“, zaključio je Tadej Ristić.

Galerija