Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Begović na događaju Transformacija naučnih instituta: Istraživanja i inovacije u funkciji održivog razvoja privrede i društva

20. May 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija otvorila je događaj pod nazivom Transformacija naučnih instituta: Istraživanja i inovacije u funkciji održivog razvoja privrede i društva u okviru SAIGE projekta (Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji)

“Projekat ima tri komponente. Jedna komponenta je usmerena ka finansiranju Fonda za nauku, glavnog fonda za finansiranje naučnih istraživanja u Srbiji. Druga komponenta je usmerena ka Inovacionom fondu, odnosno fondu koji finansira pre svega privatne kompanije, mala i srednja preduzeća i mikropreduzeća, koja se bave razvojem inovacija, istraživanjem i razvojem, i koja često sarađuju sa našom akademijom", rekla je dr Begović u izjavi za medije, dodavši da je treća komponenta ovog projekta transformacija 18 naučnih i istraživačko-razvojnih instituta u Srbiji, koji bi trebalo da kompletno promene način svog poslovanja, uključujući i svoj menadžment, kako bi se prilagodili trenutnim svetskim trendovima i postali izvrsni u nauci, razvoju inovacija i izlasku na domaća i svetska tržišta.

Ovaj projekat omogućava Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija da direktno podrži naučne institute koji su se opredelili za institucionalnu reformu, jačanje kapaciteta, prakse upravljanja, institucionalnih politika i procesa, kao i povezanost sa domaćim, regionalnim i globalnim mrežama, te partnerstva sa vodećim akterima u oblasti istraživanja, razvoja i inovacija. Unapređenje izvrsnosti i relevantnosti naučnih istraživanja, uključujući i podizanje kapaciteta naučnih instituta, u cilju doprinosa rastu i konkurentnosti srpske ekonomije glavni je cilj.

Instituti se razlikuju po veličini, strukturi, ciljevima, fokusu, što zahteva jedinstven i prilagođen pristup izgradnji kapaciteta za uspešnu transformaciju.

Da bi pokrenuli promene, svi instituti su dali direktan doprinos u kreiranju sopstvenog plana transformacije, postavljajući ciljeve i ključne indikatore učinka. Kroz projekat SAIGE, koji pruža i dodatnu podršku za unapređenje ključne infrastrukture, instituti dobijaju individualizovanu tehničku pomoć kroz direktnu konsultantsku podršku, kao i učešće u zajedničkim projektima, zajedničkim obukama, tematskim događajima umrežavanja i studijskim putovanjima po određenim temama. Konkretno, instituti dobijaju podršku da naprave suštinske korake u vezi sa transferom znanja i tehnologije u lokalne i globalne ekonomije i da se bave društvenim izazovima.

Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji posvećen je jačanju naučnih istraživanja i inovativnog preduzetništva. Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija) kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 43 miliona evra i bespovratne finansijske podrške Evropske unije u iznosu od 41,5 miliona evra.

Galerija