Accessibility Tools

Skip to main content

Javni poziv za dodelu grantova za putovanja u okviru Horizont Evropa programa

18 October 2023

   NCP_WIDERA.NET – Advancing Europe Package support


Projekat NCP_WIDERA.NET je trogodišnja akcija koordinacije i podrške koju finansira Evropska komisija sa ciljem da se osnaži mreža Nacionalnih kontakt osoba (NCP) za horizontalnu aktivnost Okvirnog programa Horizont Evropa – Širenje učešća i jačanje Evropskog istraživačkog prostora (Widening Participation and Strengthening the European Research Area). Pored toga, projektom su planirane i mere podrške za potencijalne učesnike ovog programa koji žele da apliciraju na otvorene pozive Horizont Evropa. U skladu sa navedenim, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisuje:

Poziv za finansiranje troškova putovanja istraživača na radne sastanke i skupove u inostranstvu koji su organizovani u okviru II stuba Horizont Evropa programa

1. Predmet poziva

Predmet ovog poziva je finansiranje troškova putovanja istraživača na radne sastanke i skupove u inostranstvu koji su organizovani u okviru II stuba Horizont Evropa programa. Radni sastanci i skupovi, u smislu ovog poziva su promotivni događaji koje organizuje Evropska komisija i međunarodne organizacije kao što su: Brokerage Events, Matchmaking Events, B2B meetings i slični informativni i promotivni događaji.

2. Finansiranje

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dodeljuje sredstva za finansiranje putovanja istraživača na radne sastanke i skupove u inostranstvu koji su organizovani u okviru II stuba Horizont Evropa programa: Globalni izazovi i evropska industrijska konkurentnost, na događaje organizovane u okviru:

  • Klastera 1 Zdravlje
  • Klastera 2 Kultura, kreativnost i uključivo društvo
  • Klastera 3 Civilna sigurnost za društvo
  • Klastera 4 Digitalizacija, industrija i svemir
  • Klastera 5 Klima, energija i mobilnost
  • Klastera 6 Hrana, bioekonomija, prirodni resursi, poljoprivreda i životna sredina

Ministarstvo dodeljuje grantove za nadoknadu putovanja u iznosu koji ne prelazi 1.000,00 evra po učesniku događaja.

3. Uslovi poziva

Na poziv se mogu prijaviti istraživači zaposleni u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama (u daljem tekstu NIO), koji ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o nauci i istraživanjima („Službeni glasnik RS“, br. 49/19, u daljem tekstu: Zakon)

Istraživači iz Srbije koji se prijavljuju na ovaj poziv treba da učestvuju u sprovođenju Programa institucionalnog finansiranja ili drugim programima od opšteg interesa u skladu sa Zakonom.

4. Način prijave i kriterijumi za ocenu

Prijava za dodelu finansijskih sredstava podnosi se popunjavanjem priloženog formulara, koji se preuzima sa linka na dnu stranice.

Popunjen i skeniran formular treba dostaviti Ministarstvu najmanje 15 radnih dana pre održavanja skupa na koji se putuje, na elektronsku adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prijave će biti ocenjivane od strane Komisije koju je formiralo Ministarstvo. Komisija će pri odabiru prijava dati prednost istraživačima:

  • koji se prijavljuju kao potencijalni koordinatori Horizont Evropa projekta,
  • koji se prijavljuju kao potencijalni rukovodioci radnog paketa,
  • koji se prijavljuju kao potencijalni rukovodioci radnog zadatka,
  • koji se prijavljuju kao potencijalni saradnici na Horizont Evropa projektu,
  • koji nisu učestvovali u prethodnim pozivima Horizont Evropa programa

Istraživači koji se prijavljuju kao potencijalni koordinatori ili rukovodioci radnog paketa treba da budu u zvanju naučni saradnik ili višem naučnom zvanju, odnosno docent ili višem nastavnom zvanju.

5. Raspored sredstava i izveštavanje

Podnosioci prijava će biti obavešteni o odluci da li se prijava odobrava ili odbija, najkasnije 5 radnih dana pre događaja na koji se putuje.

Jednoj instituciji će biti dodeljeno maksimalno 2 granta po jednom događaju.

Ministarstvo finansira troškovi putovanja u obliku nadoknade troškova, odnosno Ministarstvo uplaćuje novac NIO posle obavljenog putovanja, uz priloženu dokumentaciju (zahtev za finansiranje i izveštaj).

U okviru ovog poziva predviđeno je 70 grantova koji će biti dodeljeni za putovanje na radne sastanke i skupove u inostranstvu.

Više informacija o promotivnim događajima možete pronaći na sledećim linkovima:
https://horizoneuropencpportal.eu/stage
https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events

6. Potrebna dokumentacija:

7. Dodatne informacije:

Dr Jasmina Grubin
Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija
Nemanjina 22-26
11000 Beograd
Tel.: +381 11 3640 230
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Željka Dukić
Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija
Nemanjina 22-26
11000 Beograd
Tel.: +381 11 3616 589
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.