Accessibility Tools

Skip to main content

Godišnji sastanak sa naučno-istraživačkom i inovacionom zajednicom “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija”

23. January 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Održan Godišnji sastanak Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa naučno-istraživačkom i inovacionom zajednicom “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija”

Sastanku je prisustvovalo 150 zvanica - direktori svih naučno-istraživačkih organizacija koji rade u Republici Srbiji, ali i predstavnici inovacione zajednice, koji su ovom prilikom direktno od predstavnika Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija mogli da čuju šta je dosad ostvareno, kao i kakvi su planovi za 2024. godinu. Sastanak je organizovan u cilju komunikacije sa naučnom i inovacionom zajednicom, a radi osnaživanja kohezije u ovoj zajednici.

Miinistarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović rekla je da su ovakvi sastanci važni jer pokazuju značaj komunikacije sa direktorima instituta. “Jednom u šest meseci rekapituliramo rezultate i na ovaj način predlažemo i pokazujemo planove šta je ono što će u dolazećem periodu čekati i njih kao ljude koji vode naučne institute. Naravno, tu smo i da saslušamo njihove predloge i komentare, jer svi zajedno moramo da menjamo i unapređujemo sistem”, rekla je dr Begović, dodavši da je ovaj tip sastanak najbolji, transparentan način da se dijalogom dođe do načina za dalje unapređenje nauke u Srbiji.

Sastanak je bio podeljen u tri panela. Prvi panel bio je fokusiran na nauku i međunarodnu saradnju. U ovom panelu učestvovali su državni sekretar Vukašin Grozdić, pomoćnici ministra dr Marina Soković i Ivana Vukašinović, kao i dr Nemanja Mrđić sa Arheološkog instituta, prof. dr Miroslav Đorđević sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Valentina Đorđević sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. “Danas ispunjavamo dato obećanje da ćemo se nakon šest meseci ponovo videti i pričati o tome šta smo ispunili od onoga što je obećano, a zajedno sa vama dalje pričati o planovima i čuti vaše sugestije i komentare šta treba dalje da radimo kako bismo sve ove planove zajedno i ostvarili”, istakao je državni sekretar Vukašin Grozdić.

Druga panel prezentacija bila je fokusirana na inovacije i tehnološki razvoj. Učesnici su bili državni sekretar prof. dr Miroslav Trajanović, v.d. pomoćnik ministra Vladimir Radovanović, prof. dr Viktor Nedović, direktor projekta SAIGE, prof. dr Jovana Rakićević sa Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i dr Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.

Treći panel “Ključni rezultati i planovi Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za 2024. godinu”,bio je koncipiran kao razgovor sa ministarkom, koji je moderirao posebni savetnik ministra Jovan Milić, uz komunikaciju sa zvanicama u publici.

Pored izgradnje BIO4 Kampusa, bilo je reči i o dosad sprovedenoj kompletnoj digitalizaciji rada Ministarstva kroz četiri portala (eNauka, eTalenti, eInovacije i Portal otvorene istraživačke infrastrukture), ali i nacionalnom projektu “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija”. Takođe, ono što je za naučnu zajednicu najvažnije jeste sprovedena reforma obračunavanja plata za naučnike nakon više od decenije postojanja problema plata naučnika. Isto tako, predstavnici Ministarstva govorili su o postignutim uspesima i saradnjama na međunarodnom planu, kao i o budućim planovima.

Pogledajte još vesti