Accessibility Tools

Skip to main content

Dr Begović: Unapređujemo saradnju sa kineskim naučnim, inovacionim i istraživačkim centrima

12. September 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije u sklopu svoje posete Kini ostvarilo je značajne korake u jačanju saradnje i razmene iskustava sa kineskim partnerima

Delegacija Ministarstva imala je priliku da poseti istaknute kineske institucije i uspostavi važne kontakte u oblasti nauke, tehnologije i inovacija.

Tokom posete Pekinškom institutu za genomiku Kineske akademije nauka u Pekingu, delegacija je imala priliku da se upozna sa načinom rada Nacionalnog centra za podatke o genomici, važnom centru za analizu genetskih podataka i bioinformatiku, prilikom čega je dogovorena saradnja između srpskih i kineskih naučnika. “U pitanju je bioinformatički centar u kojim je zaposleno 120 bioinformatičara koji se bave različitim oblastima primene podataka dobijenim putem sekvenciranja DNK, i to u poljoprivredi, biomedicini i u očuvanju biodiverziteta i zaštiti životne sredine”, objasnila je dr Begović. “Dogovorili smo da se uspostavi kontakt između Centra za sekvenciranje i bioinformatiku u Beogradu i njihovog centra kako bi se istraživači sreli, razmenjivali svoje znanje i zajednički nastavili da unapređuju ovu vrlo obećavajuću oblast”, zaključila je dr Begović.

Delegacija se susrela i sa predstavnicima Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA). “Imali smo priliku da razgovaramo sa čelnim ljudima ove organizacije, kao i da se upoznamo sa planovima, aktivnostima i projektima na kojima Kina radi u oblasti istraživanja svemira. Srpske institucije poput Astronomske opservatorije su vrlo dobro etablirane na međunarodnom nivou, tako da postoji prostor za saradnju u domenu istraživanja svemira, kao i u korišćenju satelitskih snimaka u prevenciji poplava ili sličnih prirodnih katastrofa”, naveo je državni sekretar Vukašin Grozdić.

Delegacija je takođe posetila Zhongguancun Life Science Park u Pekingu, koji je postao značajno mesto okupljanja startap kompanija u oblasti biotehnologije i biomedicine. Ministarka Jelena Begović izrazila je interesovanje za tamo razvijen model podrške ovim kompanijama u ranoj fazi razvoja. “Ove startap kompanije su u fazi rane inkubacije, što znači da pokušavaju da se probiju na tržištu sa novom idejom”, navodi dr Begović. “Ono što je posebno interesantno je da veliki broj startap kompanija koje rade u ovom parku orijentisano na biotehnologiju, odnosno biomedicinu. Iz ovog parka izlazi širok dijapazon proizvoda, uključujući i različite mašine koje se mogu primenjivati u biomedicini, različita medicinska sredstva, biološki lekovi, pa čak i kozmetički proizvodi”, navela je dr Begović.

Ministarka dr Jelena Begović istakla je da je osnovni cilj posete bio jačanje saradnje u oblasti nauke. “Posetili smo veliki broj centara koji nam otvaraju nova vrata za dalje unapređenje saradnje između naučnika u Kini i naučnika u Srbiji, između ostalog u oblastima istraživanja svemira, analize velikih podataka, veštačke inteligencije, biotehnologije i biomedicine”, zaključila je dr Begović.

Pogledajte još vesti