Accessibility Tools

Skip to main content

Dr Begović na otvaranju događaja “Serbian Innovation meets German Excellence” u NTP Beograd

16 May 2024

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Nemačko-srpska privredna komora u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd organizovala je skup posvećen umrežavanju srpskih startapa i nemačkih kompanija pod nazivom “Serbian Innovation meets German Excellence”, na čijem je otvaranju govorila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović

Ministarka je ovom prilikom istakla da saradnja sa kompanijama iz Nemačke predstavlja veliku čast za Srbiju, ali i potvrdu da je naša zemlja postala privlačno odredište za investicije u istraživačko-razvojne aktivnosti.

“Jedan od glavnih ciljeva Ministarstva je da jača veze između nauke i privrede, jer je to ključni faktor za dugoročni ekonomski rast i procvat Srbije. U tom kontekstu, naša ambicija je da privučemo što više kompanija koje će otvoriti svoje istraživačko-razvojne centre u Srbiji. Imamo mnogo stručnih ljudi, naučnika i inovatora, koji, uverena sam, mogu doprineti radu najvećih svetskih kompanija”, navela je dr Begović.

Srbija postaje centar za inovacije i razvoj novih tehnologija, istakla je ministarka, dodavši da bogata istorija zemlje u nauci i tehnologiji, zajedno sa kvalifikovanom radnom snagom, pruža neverovatne mogućnosti za napredak. “Naša misija je da omogućimo saradnju između kompanija i obrazovnih institucija, kako bismo zajedno unapredili inovacije i razvoj, a današnji događaj prilika je da uspostavimo još bližu saradnju", rekla je ministarka dr Begović i najavila da će u narednom periodu biti pušten u rad Portal otvorene istraživačke infrastrukture, koji će kako malim preduzećima, tako i velikim kompanijama omogućiti da infrastrukturu i usluge naučno-istraživačkih organizacija koje rade u Republici Srbiji mogu da koriste oni kojima je to potrebno.

Galerija