Accessibility Tools

Skip to main content

Delegacija NITRA sastala se sa delegacijom Ministarstva nauke i tehnologije Kine

20. May 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije dr Jelena Begović, kao i državni sekretari prof. dr Miroslav Trajanović i Vukašin Grozdić, ali i pomoćnici ministra dr Marina Soković, Ivana Vukašinović i Vladimir Radovanović, kao i direktor SAIGE dr Viktor Nedović sastali su se danas u Vladi Republike Srbije sa visokom delegacijom Ministarstva nauke i tehnologije Kine, predvođenom gospodinom Čen Jiačangom, viceministrom ovog ministarstva

Delegaciju kineskog ministarstva činili su i gospodin Sun Jian, zamenik generalnog direktora Departmana za međunarodnu saradnju kineskog Ministarstva nauke i tehnologije, gospođica Vang Ksiao, direktorka Divizije za evroazijske poslove ovog departmana, kao i gospodin Vang Junčeng, sekretar viceministra i gospodin Žang Tian, direktor Divizije za evroazijske poslove Departmana za međunarodnu saradnju.

Ministarka je delagciju upoznala sa dosad popisanim sporazumima i dosadašnjim postignućima u saradnji dve zemlje, istakavši da Republika Srbija ceni pomoć Kine tokom pandemije, kao i da smo zahvalni na transferu znanja i tehnologije koji su nam od velike pomoći. “Radujemo se budućoj saradnji”, istakla je ona, dodavši da je od velikog značaja sa ovim ministarstvom potpisan Memorandum o saradnji, koji bi trebalo da se fokusira na smanjenje siromaštva na globalnom nivou posredstvom nauke, a koji je potpisan tokom nedavne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Republici Srbiji.

“Moja poseta dobar je nastavak razgovora koje su imali predsednici Si i Vučić”, istakao gospodin Čen Jiačang, dodavši da su električna autonomna vozila, biotehnologija i istraživanje svemira oblasti u okviru kojih je moguće dalje proširivanje saradnje.

“Naša strateška orijentacija je kreiranje novih tehnologija, pogotovo u biotehnologiji”, navela je dr Begović, istakavši da kako bismo postali važno mesto stvaranja novih tehnologija, proizvoda i usluga, potrebni su nam snažni partneri, poput Narodne Republike Kine.

Galerija