Accessibility Tools

Skip to main content

Dan nauke u Srbiji: dodeljena priznanja za projekte popularizacije nauke

10. July 2024.

Foto: Marko Risović / Centar za promociju nauke

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Centar za promociju nauke (CPN) sinoć su, na rođendan Nikole Tesle i Nacionalni dan nauke, dodelili priznanja dobitnicima finansijske podrške za najbolje projekte promocije i popularizacije nauke u 2024. godini

Na svečanosti u Botaničkoj Bašti „Jevremovac“, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović obratila se prisutnima putem video-poruke:

„Ovaj dan posvećujemo svima onima koji su za svoju karijeru odabrali nauku, svima onima koji su posvećeni i koji se bave otkrivanjem novih saznanja. Pre svega, u ime svih nas ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, želim da vam čestitam ovaj dan, ali želim i da vam se zahvalim što činite ovaj svet boljim“, istakla je dr Begović i dodala:

„Dragi naučnici i naučnice, uspeh koji danas slavimo zaista jeste rezultat našeg zajedničkog rada i naše zajedničke vizije. Nauku treba da negujemo, treba da je objasnimo i treba da je spustimo u sve pore našeg društva. Zajedno sa vama, naravno, Ministarstvo i država će nastaviti da rade i da grade još jači sistem nauke, inovacije i tehnološkog razvoja. I na kraju krajeva, zajedno ćemo da gradimo bolju, kvalitetniju budućnost za sve nas. Još jednom čestitke na ovom divnom prazniku i posvetite ovaj dan svojim kolegama, naučnicima, posvetite onim mladim ljudima koji žele da se bave naukom u budućnosti i mi smo tu da vas sve podržimo.“

Na Javni poziv CPN-a za finansijsku podršku projektima promocije i popularizacije nauke stigla je 181 prijava, a za finansiranje je odabrano 44 projekta i godišnjih programa naučnih klubova, koji će biti realizovani do kraja 2025. godine širom Srbije.

Ukupni budžet Javnog poziva za 2024. godinu iznosi 12.000.000,00 dinara, a ovogodišnje prijave obuhvatile su širok spektar tema, od STEM oblasti i veštačke inteligencije, preko izazova u lokalnim zajednicama pa do zelenih tema i pitanja održivosti.

Visoko rangirani projekti istraživača koji dolaze sa fakulteta i instituta širom Srbije, istakli su se svojim kreativnim pristupom, pa će javnost imati priliku da sazna više o putovanju kroz genom, virtuelnoj realnosti u robotici, govoru biljaka, uticaju klimatskih promena na vode, kako napraviti bioplastiku i brojnim drugim relevantnim naučnim temama.

„Ovo je već 13. godina zaredom kako Centar za promociju nauke raspisuje Javni poziv, koji je tu da nam pomogne da kompleksne koncepte i dostignuća u nauci približimo široj publici, bez obzira na formalno obrazovanje i godine. Do sada je Centar podržao 750 projekata i za finansiranje izdvojio preko 140 miliona dinara. Upravo nam ovaj poziv pruža priliku da podržimo i afirmišemo kreativne ideje koje zasigurno doprinose boljem razumevanju sveta oko nas. Kroz promociju nauke, kao krovni zadatak Centra, podstičemo uključivanje u istraživačke procese, razvijamo kritičko mišljenje i podstičemo neformalno obrazovanje, što je ključno za napredak i razvoj modernog društva“, izjavila je v.d. direktora Centra za promociju nauke Danijela Vučićević.

Podržani projekti biće realizovani do kraja 2025. godine, u Beogradu, Nišu, Čačku, Vranju, Leskovcu, Kragujevcu, Somboru, Kikindi, Šapcu, Smederevu i Novom Sadu, kroz aktivnosti naučnoistraživačkih instituta, fakulteta, naučnih udruženja, nevladinih organizacija i naučnih klubova širom Srbije.

Konačnu rang-listu Javnog poziva 2024. pogledajte ovde.

Na kraju svečanosti, na stakleniku Botaničke bašte, prisutni su imali priliku da pogledaju izložbu „Biljke rudari“ (Univerzitet u Beogradu – Biološki fakultet, Institut za botaniku i botanička bašta „Jevremovac"), koja je nastala u sklopu jednog od finansiranih projekata na Javnom pozivu Centra za promociju nauke. Izložba je posvećena specifičnim biljkama koje su razvile strategije za opstanak na staništima sa izuzetno visokim koncentracijama metala ili metaloida – prirodnog ili antropogenog porekla. Mnoge od ovih biljaka nalaze primenu u biotehnologiji, a posebno je zanimljiv koncept fitorudarenja, tj. korišćenja biomase biljaka za ekstrakciju metala, koji je detaljno prikazan na ovoj izložbi.

Galerija