Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Влада Републике Србије и компанија Merck потписале меморандум о разумевању

16. Април 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, др Јелена Беговић и директор за Средњу Европу и сениор потпредседник у компанији Merck др Франсоа Фег, потписали су Меморандум о разумевању, који је важан за наставак стратешке сарадње са БИО4 Кампусом

Овај Меморандум је и потврда партнерства на пољу биомедицине, биотехнологије и науке у Србији.

„Изузетно смо задовољни што се компанија Merck, једна од најважнијих светских научно-технолошких компанија, прикључила нашим напорима да кроз БИО4 Кампус баш у Србији направимо нови научно-истраживачки центар у Европи. Влада Србије и компанија Merck радиће заједно како би Србија постала међународно препозната у области биоекономије, и како би кроз развој медицине наши грађани, али и сви људи света, имали бољу дијагностику и приступ иновативним лековима“, изјавила је др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и истакла да је компанија Merck светски значајна, а да је њен допринос науци и иновацијама током више од 350 година традиције огроман.

Министарка се захвалила компанији Merck на сталном увођењу иновација и у Србији, а нарочито на томе што је компанија Merck у последњих десет година донирала око милион евра за лечење онколошких болести у Србији чиме се потврђује посвећеност ове компаније нашој земљи.

„Поносни смо што данас са Владом Србије постављамо темељ на коме ће се градити будуће иновације у овом делу Европе, али и што ћемо наставити нашу мисију да помажемо „стварању, унапређењу и продужетку живота – уједињени за пацијенте“ у Србији, кроз блиску сарадњу са државом“, изјавио је др Франсоа Фег, директор за средњу Европу у компанији Merck и сениор потпредседник и додао „Радује нас што видимо убрзање Србије у биотехнолошким и биомедицинским истраживањима, за која мислимо да ће значајно унапредити и преобликовати наш свет“.

Током потписивања представљени су и заједнички пројекти који ће допринети унапређењу научних истраживања и подстицање иновација, улагање у научнике, њихов развој и јачање међународне сарадње, чиме ће допринети даљем напретку науке и технологије у земљи.

Компанија Merck посвећена је науци и са Владом Републике Србије радиће на томе да своје ресурсе приближи и научницима у Србији, па су тако део Меморандума постали и светски пројекти компаније посвећени развоју науке. Наша научна заједница добиће могућност учешћа на конференцији Увид у будућност, која сваке године окупља десетине добитника Нобелове награде и иноваторе из целог света. Компанија Merck се, 2018. годиине, на овој конеференцији обавезала да ће наредних 35 година додељивати награду Увид у будућност за најбољи научни пројекат за допринос иновацијама у науци вредну милион долара. Затим учешће на пројекту Куп Иновација који окупља студенте и постдипломце из целог света да се састану у седишту компаније Merck како би учили од професионалаца, повезивали се, развијали пословне планове и такмичили се за новчану награду. Меморандумом је обухваћен и пројекат Коцка радозналости, мобилна лабораторија са интерактивним експериментима која омогућава ученицима основних школа да постављају питања и разговарају о могућностима будуће каријере у научним, технолошким, инжењерским и математичким (STEM) областима, као и могућности сарадње са дивизијом Merck Life Science која производи лабораторјске материјале и опрему неопходне за научна истраживања и развој.

Галерија
Погледајте још вести