Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Студенти из Србије имају прилику да се пријаве за куп иновација у Немачкој

16. Јануар 2024.

Рок за пријаве постдипломаца из Србије на престижном европском такмичењу је 31. јануар

Сви постдипломски студенти и докторанди из хемије, физике, медицине, биологије, биотехнологије, биоинформатике, информационих технологија, биохемије, фармације, инжењерства и сродних области, као и студенти завршних година мастер студија економије и бизниса, могу да се пријаве за учешће и представљање Србије на Купу иновација, престижном европском такмичењу, које организује Merck, једна од водећих научних и технолошких компанија у свету. Пројекат је у Србији реализован уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација РС и Центра за промоцију науке. Куп иновација одржаће се од 20. до 26. јула, у Дармштаду, у Немачкој.

„Овогодишња иницијатива Купа иновација представља изузетну прилику за младе научнике из Србије да у интернационалном окружењу размењују искуства и своје идеје, а вештине и истраживачки рад унапреде кроз интензиван програм који омогућава развој предузетничког духа и спајање науке с практичним тржишним потребама. Куп пружа јединствену платформу где ће учесници из различитих области имати прилику да се ангажују на изазовним темама попут имуноонкологије, дигитализације и проналажења нових терапија, што ће им обезбедити драгоцено искуство за њихов професионални развој. Кроз интензиван рад током летњег кампа и самог такмичења млади научници ће моћи да усаврше своје пројекте и идеје, као и да их припреме за потенцијалну реализацију на тржишту“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

„Ова иницијатива пружа прилику младим научницима да се афирмишу кроз сарадњу са искусним колегама из Европе и да изграде трајне професионалне везе, које доприносе њиховом даљем усавршавању у каријери“, истакла је др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке.

„Прошле година имали смо три представника, млада научника из Србије, и желимо да ова иницијатива постане у Србији препозната као вредно искуство и могућност која је сваком младом научнику изузетно важна за даља истраживања, али и развој каријере и лични развој. Компанија Merck посвећена је науци и желимо да све наше ресурсе приближимо и младим научницима у Србији, зато охрабрујемо све младе да се пријаве“, изјавила је Ина Булат, директорка компаније Merck за Југоисточну Европу.

Прошле године, Србију је имала три представника, и освојено друго место на такмичењу за освајање Купа иновација, што показује да студенти из наше земље свакако припадају светској заједници иноватора.

Куп иновација одржаће се од 20. до 26. јула 2024, у седишту компаније Merck, у Дармштаду, у Немачкој. Компанија Merck, која има историју дужу од 350 година, биће домаћин тринаестог по реду Купа иновација. Имуноонкологија, аутоимунитет, технологије проналажења нових лекова, дигитализација, биће неке од тема којима ће се млади научници посветити.

Пријаве за летњи камп и такмичење отворене су до 31. јануара 2024, путем линка https://www.merckgroup.com

Иницијатива је намењена постдипломским студентима и докторандима из хемије, физике, медицине, биологије, биотехнологије, биоинформатике, информационих технологија, биохемије, фармације, инжењерства и сродних области, као и студентима завршних година мастер студија економије и бизниса. Одабрани кандидати се придружују једнонедељном летњем кампу, како би заједно радили у веома стимулативном окружењу. Учесници могу да кроз предавања, заједно са својим тимом, унапреде своје идеје до нивоа комплетног пројектног плана. Сви тимови који учествују имају прилику да освоје Куп иновација – награду вредну 20.000 евра намењену најубедљивијем пројекту. Најзапаженији пројекти потенцијално ће бити реализовани, а учесницима са најбољим учинком може бити понуђена стална позиција у компанији Merck.

Merck је водећа научна и технолошка компанија у области здравства, науке о живим системима и перформанси. Око 56.000 запослених ради са циљем да се за милионе људи направе позитивне промене у свакодневном животу, креирајући срећнији и одрживији начин живота. Од унапређења технологија генетичког инжењеринга и истраживања јединствених метода за лечење најизазовнијих болести до интелигентних уређаја – компанија је свуда. Научна истраживања и одговорно предузетништво били су кључни за технолошки и научни напредак компаније Merck. Merck се на овај начин развијао од оснивања 1668. године. Оснивачка породица и даље је већински власник ове корпорације. Merck има глобална права на бренд и име Merck. Једини изузеци су САД и Канада, где компанија послује као EMD Serono, MilliporeSigma и EMD Performance Materials.

Галерија
Погледајте још вести