Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

SAIGE: Радионица о управљању истраживачким подацима

22. Децембар 2023.

Фото: НИТРА

На Машинком факултету у Београду је 21. и 22. децембра одржана радионица на тему „Управљање истраживачким подацима“

Учесници радионице били су истраживачи, НИО уредници и библиотекари из Института који спроводе процес трансформације у оквиру Пројекта SAIGE

Током првог дана радионице, предавачи, библиотекари и научни радници са вишегодишњим искуством и завршеним бројним обукама у домену управљања истраживачким подацима упознали су учеснике са проблематиком значаја отворене науке и отворених података за истраживаче, принципима FAIR управљања подацима, и основним принципима управљања истраживачким подацима.

Током другог дана радионице акценат је стављен на израду плана управљања подацима и објављивање истраживачких података, уз осврт на осетљиве податке. Радионица је завршена освртом на репозиторијуме за податке, дефинисање процедура у вези са депоновањем података са акцентом на поузданост и сертификацију репозиторијума.

Активно учешће и бројна питања учесника потврдили су значај и интересовање како истраживача, тако и НИО уредника и библиотекара за управљање истраживачким подацима као све актуелнију област чија адекватна имплементација постаје у све већој мери предуслов позиционирања, али и финансирања научно-истраживачког рада.

Галерија
Погледајте још вести