Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Проф. др Трајановић говорио на конференцији "Стварање услова за српски иновациони екосистем: Шта можемо да научимо од стартап нације?"

11. Септембар 2023.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Амбасада Израела у Србији и Привредна комора Србије (ПКС) су данас успешно организовале конференцију посвећену стварању услова за српски иновациони екосистем, са циљем јачања веза између Израела и балканских земаља под називом „Стварање услова за српски иновациони екосистем: Шта можемо да научимо од стартап нације?“, а на конференцији је испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација говорио државни секретар професор др Мирослав Трајановић

„Израел је стартап нација, нација која има највећи број стартапова по глави становника, чак 150 основаних стартапова. У питању је један од најбољих резултата на свету“, навео је професор др Трајановић приликом свог обраћања.

„То није случајно; то је такође резултат њихове политике улагања у науку и истраживања. Израел је земља која одваја највећи проценат БДП-а за науку, износи 5,4 процента. Заиста сам срећан што ћемо од њих имати прилику да научимо много тога“, изјавио је професор др Мирослав Трајановић.

„За нас је данашње предавање веома важно. Пробаћемо да заједно са Министарством за науку научимо што више и да примере из праксе Израела пренесемо И применимо и код нас. Хоћемо да чујемо шта је то што у пракси функционише најбоље а које су то грешке које би требало да покушамо да избегемо“, рекао је директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије (ПКС) Михаило Весовић.

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан је рекао да сарадња Србије и Израела на пољу технолошклог развоја још није достигла жељени ниво, али да је жеља стручњака из Израела да своја знања и искуства из области иновација пренесу у Србију и да се она примене у нашој земљи.

Вилан је истакао да је сарадња Србије и Израела сада добра, пре свега са Министарством науке и технолошког развоја, као и Привредном комором Србије а нарочито откада је отворено представништво ПКС у Јерусалиму.

Програм конференције је био усмерен на истраживање света иновација и подстицање дискусија о изградњи иновативних екосистема и организација. Ова успешна конференција представља значајан корак ка унапређењу српске иновационе сцене и јачању сарадње са Израелом, светским лидером у области стартапова и иновација.

Галерија
Погледајте још вести