Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Потписан Меморандум о разумевању са компанијом Медтроник

14. Јуни 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић потписала је Меморандум о разумевању, који се односи на сарадњу у оквиру БИО4 Кампуса између Министарства науке, технолошког развоја и иновација и компаније Медтроник Србија

У име компаније Медтроник Србија д.о.о. Меморандум о разумевању су потписали госпођа Ања Каспрзак, потпредседница компаније Медтроник за Централну и Источну Европу и господин Маџид Кадуми, виши потпредседник компаније Медтроник за регион Европе, Блиског истока и Африке.

Овим Меморандумом потписници прихватају да ће заједнички радити на различитим могућностима за сарадњу у оквиру БИО4 Кампуса, првог биотехнолошког хаба у југоисточној Европи, а у циљу јачања биоекономског стартап екосистема у Србији, унапређења научно-истраживачке сарадње, образовања и иновација у биомедицини, биотехнологији и другим областима.

Министарка др Беговић истакла је да је за Србију и научни екосистем потписивање овог меморандума велики успех, јер је Медтроник једна од највећих америчких компанија у овој области. “Врло иновативна компанија у области медицине и развоја медицинских помагала. Компанија која од 1949. године послује и иновира, од пејсмејкера и дијабетеса, до најновијих уређаја, који преко неуростимулације помажу људима са оштећеним нервним системом”, навела је др Беговић, додавши да ова компанија данас производи и мале камере које омогућавају врло прецизну дијагностику, као и мини пејсмејкере.

“Овакве компаније су изузетно битне за Србију, зато што показују да је Србија препозната као место креације, место са талентима. где и овакве компаније, које запошљавају скоро 100 хиљада људи, преко 12 хиљада научника и улажу на годишњем нивоу скоро 3 милијарде долара у истраживање и развој, виде Србију као партнера”, рекла је др Беговић, закључивши да је ово потписивање још један знак да је Србија на правом путу и да ће наука у будућности и те како утицати на економију наше земље.

Маџид Кадуми, виши потпредседник компаније Медтроник за регион Европе, Блиског истока и Африке Србију је описао као иновативно место које спаја важне компоненте инжењерства, науке и биотехнологије. “То је нешто што је и наша мисија, установљена пре неколико деценија”, истакао је Кадуми, додавши да ће сарадња са Србијом помоћи пацијентима широм света, у Србији и широм Европе, Блиског истока и Африке.

“Оно што смо видели са комерцијалне и научне стране је да је Србија веома импресивна, наслеђе ове држава носи значајну количину науке и иновација, од оснивања државе, и има још пуно простора да се од тога имају бенефити. Радујемо се сарадњи са овом државом, са научним ентитетима, БИО4 Кампусом”, закључио је Кадуми.

Галерија
Погледајте још вести