Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Посматрања метеорске кише Персеиде организована широм Србије

13. Август 2024.

Фото: Љубазношћу астрономских удружења и друштава

У периоду овогодишње максималне активности метеорске кише Персеиде, широм Србије одржане су бројне активности које су окупиле ентузијасте и љубитеље астрономије

Ове активности пружиле су грађанима прилику да уз стручно вођство посматрају овај природни феномен.

На Авали је у организацији Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ и Авалског торња организовано посматрање ове метеорске кише, као и посматрање Месеца помоћу телескопа, што је привукло велики број љубитеља астрономије.

У Крушевцу, у оквиру астрономског кампа „Јастребац 2024“, Астрономско удружење „Еурека“ организовало је посматрање Персеида на обали реке Расине.

Организовано посматрање било је уприличено и на планини Видојевица, у организацији удружења „Карпе Ноктем“, Астрономске опсерваторије Београд и Астрономског друштва „Алфа“ из Ниша, уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација и града Прокупља. Око 60 ентузијаста је на овој локацији, познатој по највећем телескопу на Балкану, уживало у посматрању Персеида. Поред посматрања метеора, учесници су имали прилику да кроз телескопе посматрају и друга небеска тела, као и да чују научно-популарна предавања о астрономским феноменима.

Ова активност је део ширег напора Министарства науке, технолошког развоја и иновација за успостављање првог парка тамног неба у Србији, а планиран је даљи рад на додатнм развијању капацитета астрономских друштава и промовисању науке и астрономског туризма у Србији. Представници Министарства посетили су сва три догађаја и наставиће сарадњу са астрономским друштвима како би се овај значајан пројекат успешно реализовао.

Галерија
Погледајте још вести