Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Посета Макрона: У фокусу и наука и вештачка интелигенција

30. Август 2024.

Након свечаног дочека председника Републике Француске Емануела Макрона, потписана је Изјава о намерама између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, Министарства високог образовања и истраживања Републике Француске и Министарства пољопривреде и прехрамбеног суверенитета Републике Француске у вези са сарадњом у области науке, истраживања и иновација. Изјаве о намерама разменили су министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић и амбасадор Француске у Србији Њ.Е. Пјер Кошар

Циљ овог документа је да се унапреди сарадња у области науке, истраживања и иновација између две земље. Овај документ предвиђа заједничке активности усмерене на подршку научним и индустријским истраживачким пројектима, као и на мобилност научника и истраживача. У оквиру овог документа, стране се обавезују да покрену заједничке позиве за финансирање српско-француских истраживачких и иновационих пројеката, а фокус сарадње је на областима вештачке интелигенције, биотехнологије и здравља, укључујући спорт, пољопривреде, техничко-технолошке науке, укључујући нуклеарну енергију и одрживу мобилност, истраживања и коришћења свемира у мирољубиве сврхе и друштвених и хуманистичких наука.

Министарка др Беговић такође је присуствовала обраћањима председника Александра Вучића и Емануела Макрона у компанији Шнајдер Електрик на Форуму о младима и вештачкој интелигенцији, где су председници Републике Србије и Француске Републике посебно нагласили важност науке и иновативних решења за даљи развој читаве Европе.

“Са пуним срцем у оквиру Форума о вештачкој интелигенцији "Иновирајмо заједно у ЕУ" слушала сам обрађања председника Вучића и француског председника Макрона, који су истакли да науку, иновације, као и вештачку интелигенцију виде као кључне факторе за развој како локалних економија, тако и економије читаве Европе. Разумевање значаја ових области од стране високих званичника, као и стратешка опредељеност држава да на њиховом развоју ради важан су корак ка бољој будућности за читаво човечанство”, истакла је овом приликом др Беговић.

Галерија

Фото: Танјуг

Фото: Предраг Митић

Погледајте још вести