Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Портал еНаука обогаћен подацима о научним радовима истраживача из сервиса Наши у WoS

31. Октобар 2023.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Народна библиотека Србије, успешно су реализовали, још једну изузетно значајну активност за истраживачку заједницу у Републици Србији, а која се односи на обезбеђивање и преузимање података о радовима истраживача уписаних у Регистар истраживача, из сервиса Наши у WoS за потребе портала еНаука.

Уз подршку Народне библиотеке Србије, аутоматизовано су успешно учитани подаци о 42.000 радова истраживача из Републике Србије, односно научни чланци са припадајућим метаподацима, публиковани у периоду од 2000. године до данас.

Министарство ће преко успостављене ИТ инфраструктуре, односно протокола, у континуитету наставити да преузима на недељном нивоу, и све новонастале записе из сервиса Наши у WoS, што поред важности ових података за комплетирање целокупне научне продукције коју остварују наши истраживачи, представља и један вид растeрећења у раду корисника система, како истраживача тако и лица којима је делегирана улога НИО уредника.

Истичемо важност и залагање библиотекара ангажованих на нивоу НИО и матичних библиотека у Републици Србији, како на препознатом значају овог пројекта, тако и на професионалном и посвећеном раду којим континуирано доприносе квалитету података, стручној помоћи и едукацији истраживачке заједнице на нивоу својих НИО и општој имплементацији принципа отворене науке на којима се темељи портал еНаука.

Кроз даљи развој информационог система еНаука, остајемо посвећени мисији која доприноси унапређењу дисеминације резултата и постигнућа научне заједнице Србије, на добробит истраживача, развоја међуинституационалне научноистраживачке сарадње на националном и међународном нивоу, као и друштва у целини.

Погледајте још вести