Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Помоћник министарке Владимир Радовановић отворио Дан науке и иновација у Крагујевцу

27. Март 2024.

Фото: НИТРА

Владимир Радовановић, помоћник министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић, отворио је једанаести Дан науке и иновација у Крагујевцу, који се реализује у оквиру државног пројекта „Србија, земља науке, земља иновација“

Универзитет у Крагујевцу, уз подршку Града Крагујевца и Регионалне привредне коморе Крагујевац, био је домаћин једанаестог по реду Дана науке и иновација, који је одржан у уторак, 26. марта у Ректорату Универзитета у Крагујевцу.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација, у сарадњи са Привредном комором Србије, Фондом за иновациону делатност, Фондом за науку и Центром за промоцију науке, у оквиру пројекта „Србија земља науке, земља иновацијаˮ, организује дане науке и иновација у градовима широм Србије, са циљем да се целокупна јавност мотивише и припреми за будуће истраживачке и предузетничке подухвате.

Присутнима су се у име домаћина обратили ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, проректор за иновације и развој проф. др Владимир Сенић, као и Јелена Павић, члан Градског већа за здравство и социјалну заштиту и господин Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Крагујевац.

У име Министарства науке, технолошког развоја и иновација присутнима се обратио Владимир Радовановић, помоћник министарке науке, технолошког развоја и иновација у Сектору за иновације, трансфер технологије и технолошки развој, који је том приликом представио систем подршке који је успостављен на државном нивоу и који је доступан свима који се баве науком, научноистраживачким радом и иновацијама.

„Пројекат Србија земаља науке, земља иновација реализује се у циљу подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације, као и потенцијалу који они носе за нашу земљу. Идеја је да се научној и иновационој заједници, али и грађанству приближе програми Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност“ - истакао је Владимир Радовановић. Такође подсетио је да је у Крагујевцу прошле године у сарадњи са Универзитетом основан Иновациони инкубатор и Регионални иновациони стартап центар чија је идеја да млади, кроз специјализоване програме и уз подршку ментора комерцијализују и учине свој пројекат одржвим, као и да буду активни на тржишту.

Присутни професори, истраживачи и студенти имали су прилику и да се упознају са примерима добре праксе у области науке и иновација, као и да чују више информација о Такмичењу за најбољу технолошку иновацију. У Крагујевцу је као пример добре праксе посетиоцима представљен пројекат INTELHEART, финансиран у оквиру програма ПРИЗМА Фонда за науку Републике Србије, а који је везан за развој софтвера базираног на алгоритмима вештачке интелигенције као и компјутерског моделирања за нову дијагностику пацијената са срчаном слабошћу. Трогодишњи пројекат окупља међународни интердисциплинарни тим од 12 истраживача, кардиолога, инжењера, и информатичара, који ће радити из клиничких центара Крагујевца, Ниша, Београда и Новог Сада, казао је проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета.

У оквиру панел дискусије присутнима су се обратили и Александра Тодоровић, саветница за програме и пројекте, Фонд за иновациону делатност, Ана Стевановић Здравев, менаџерка за програме и пројекте, Фонд за науку и Немања Јовановић, порески саветник. Модератор догађаја био је Милан Јенић, испред Центра за промоцију науке.

Радовановић је са представницима Иновационог инкубатора Универзитета у Крагујевцу обишао и MIND Park, производни, логистички и образовно-технолошки хаб, први као такав у овом делу Европе. Том приликом представници MIND Parka истакли су визију свог пословања, осврнувши се на кључне аспекте - локацију, технолошке иновације, ангажовање људских ресурса и одрживост.

Посвећеност пословања MIND Parka концепту одрживости приказанa је кроз изградњу соларне електране и учешће у програму Пилот пројекта за дефинисање екоиндустријских парковa као једини парк у Србији. Истакнут је значај институционалне и интернационалне сарадње, као и дуалног образовања усмереног потребама привреде.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација препознаје значај пружања подршке и успостављања партнерства са компанијама које унапређују науку и технологију, доприносећи даљем просперитету Србије.

Галерија
Погледајте још вести