Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Окупљање српске научне дијаспоре у Штутгарту

17. Јуни 2024.

Српска дијаспора окупиће се у Штутгарту на ,,Дијаспора сусретима”, догађају посвећеном унапређењу сарадње у областима науке, иновација и технолошког развоја, који ће се одржати 17. јуна.

Догађај је усмерен ка стручњацима запосленим у институцијама и организацијама из области науке, технолошког развоја и иновација, посебно онима пореклом из Србије, као и особама заинтересованим за сарадњу. На догађају ће се представити кључне иницијативе покренуте у Србији, у оквиру научне и технолошке заједнице. Вукашин Гроздић, државни секретар и Ненад Пауновић, саветник за Био4 кампус, представиће реализоване и будуће активности Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије. Њихова излагања ће нагласити посвећеност Министарства унапређењу сарадње са српском дијаспором и коришћењу њених знања и вештина за развој Србије.

„Једна од највећих богатстава која Република Србија има јесу њени људи у дијаспори, људи који и даље знају одакле су отишли и где желе да се врате, који чврсто одржавају везе са својом матицом. Имаћемо прилику да разговарамо са нашим изврсним научницима са најбољих универзитета у Немачкој и да још једном покажемо који су то програми које је Министарство науке заједно са Фондом за науку покренуло како би успоставило тешње везе између наше академске заједнице и академске заједнице у Немачкој. Желео бих и да истакнем да је сарадња у области науке са Немачком једна од најинтензивнијих, наиме, број објављених радова српских аутора и аутора са универзитета у иностранству показују да је Немачка једна од три најзначајније земље за Републику Србију”, изјавио је Гроздић.

„Дијаспора сусрети” организују се под покровитељством Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – (GIZ) GmbH, у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација, Научно-технолошким парковима Београд и Ниш, Српском академском мрежом Никола Тесла и Немачко-српском привредном комором.

,,Имајући у виду бројну српску дијаспору у Немачкој, али и заједничке циљеве, Министарство науке, технолошког развоја и иновација и програм ,,Миграције у контексту развоја” су иницирали овај догађај са циљем јачања веза са научном заједницом у дијаспори, ближег упознавања са потребама и интересовањима дијаспоре, као и унапређења информисања дијаспоре о постојећим могућностима за сарадњу, разменом знања, трансфером технологија”, наводи Милица Љешевић из ГИЗ-а.

Како истиче Љешевић, Министарство науке, технолошког развоја и иновација препознаје дијаспору као важан потенцијал, имајући у виду да значајан број српских студената годишње уписује универзитете у иностранству, али и да размена знања представља један од кључних импулса за даљи развој у овим областима.

,,Поред већ покренутих иницијатива попут ,,Програма сарадње спрске науке са дијаспором” који реализује Фонд за науку, значај сарадње са дијаспором у овој области је препознат и кроз Стратегију научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2021. до 2025. године”.

Јована Стаменковић и Снежана Антонијевић, пројектне саветнице из ГИЗ-а, представиће активности Глобалног програма ,,Миграције у контексту развоја” (МЕГ) усмерене на укључивање дијаспоре у процес јачања везе са Србијом. Тако ће учесници сазнати на који начин могу да допринесу развоју матице.

Заинтересовани за учешће на скупу могу да се пријаве на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или путем телефона +381 63 22 06 77 (Viber, WhatsApp).

Погледајте још вести