Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржан трећи Saige RDI форум

12. Март 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић присуствовала је трећем Saige RDI форуму, који је организован као наставак успешно организована претходна два форума

На форуму је учествовало 70 представника 18 института у трансформацији, а главне теме биле су се ажурирани Оперативни приручник (верзија 3.1), повезивање института у трансформацији, као и искустава у интерној комуникацији.

Министарка др Беговић претходни период је оценила као задовољавајући, посебно истичићи значај механизма ,,First come – first serve“ за унапређење ефикасности. Поред тога, позитивно је оцењено то што институти имају своје међународне надзорне одборе и што јако добро сарађују са својим и националним и интернационалним консултантима.

Када је реч о ажурираном Оперативном приручнику, министарка др Беговић је навела да је јако добро што мењамо и шему финансирања. “Пре свега Seed Grants програми, који ће бити доступни свима”, истакла је она. ,,За сада имам информацију да је изводљивост пројекта 77, што је јако велика бројка, као и буџет од скоро 2 милиона евра, некада је то буџет који иновациони фонд добије за целу научну заједницу. Драго ми је што видим да неки институти већ раде на отварању spin-out и spin-off компанија. Три института са четири пројекта у вредности од 2 милиона евра заиста морају да дају ефекат. Било какво продужење пројекта подразумева резултате, а крајњи циљ ове целе трансформације јесу spin-out компаније“ казала је министарка др Беговић.

Она је затим истакла како процедуре и правила временом постају сложенији, али и да ће доћи до увећања средстава. ,,Оно што је битно за неке од института попут ИБИСС, Никола Тесла и Дедиње јесте да су добили лиценце од компаније MarketsandMarkets за платформе везане за истраживање тржишта. Ово је корисно зато што нам је то фалило у првој фази процеса трансформације, а чак и код припреме неких пројеката, не само научних, већ пре свега иновационих“, рекла је др Беговић.

Министарка је најавила да ће лествица услова за пројекте Фонда за науку бити подигнута ,,како би наша научна заједница мало озбиљније схватила Data менаџмет план“, а у сврху подизања ефикасности приликом конкурисања за међународне пројекте. Овом приликом похваљена је иницијатива четири института захваљујући којој је одржана радионица на ову тему у децембру прошле године, а посебно је истакнут и значај тренинга који се тиче представљања научних достигнућа широј јавности.

У закључку свог обраћања, др Беговић осврнула се на радну посету Сједињеним Америчким Државама и на састанак са деканом и реномираним професорима MIT-а, на ком је стекла утисак да је могуће бити истакнути професор, а притом имати и фасцинантно искуство у вођењу неколико у стартап компанија.

Галерија
Погледајте још вести