Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржан Дан науке и иновација у Чачку

23. Новембар 2023.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарство науке, технолошког развоја и иновација у сарадњи са Фондом за иновациону делатност, Фондом за науку и Центром за промоцију науке организовало је четврти Дан науке и иновација и то у Чачку. Овај догађај део је националног пројекта „Србија, земља науке, земља иновација“

Присутнима су се обратили Јован Милић, посебни саветник министарке др Јелене Беговић, Владан Милић, заменик градоначелника Чачка и Мирко Пешић, в.д. директор Научно – технолошког парка Чачак.

„Сваке друге недеље смо на терену, обилазимо места у Србији, разговарамо са људима и заједно са њима радимо на умрежавању. Људи не знају за све прилике које пружамо као Министарство кроз постојеће фондове и наш је задатак, као запослених у државној управи, да изађемо и да све те програме представимо“, истиче Јован Милић и додаје: „Од свог оснивања Фонд за иновациону делатност подржао је преко 1500 идеја, чија је укупна вредност преко 73 милиона евра, са друге стране, Фонд за науку је од свог оснивања подржао преко 300 идеја, чија је вредност нешто мања од 50 милиона евра.“

Милић је истакао и то да је кроз овај пројекат, више од 500 људи чуло за прилике које постоје у оквиру државних фондова. Посебно истиче и то да је следећи град који ће бити домаћин Дана науке и иновација Ужице, а да се пројекат за ову годину завршава у Крушевцу и то 20. децембра.

Владан Милић, заменик градоначелника Чачка истиче и велику подршку државе граду:
„У последње време направљен је велики помак када се говори о улагању у науку и на републичком, али и на локалном нивоу. Овакви догађаји су веома значајни како би се наука додатно приближила грађанима. Заједно са партнерима из Министарства науке, технолошког развоја и иновација радимо на пројектима чији је крајњи циљ развој иновационог екосистема у нашем граду. Захваљујући Влади Републике Србије, добили смо средства за проширење капацитета Научно – технолошког парка и очекујемо да са радовима кренемо у првом кварталу наредне године“.

Домаћин Дана науке и иновација био је Научно – технолошки парк Чачак, који је важан чинилац локалног и регионалног економског развоја, који обезбеђује услове за развој предузетништва, примену иновација и сарадњу науке и привреде на подручју западне Србије.

„Поред Министарства науке, међу организаторима овог пројекта су и Фонд за иновациону делатност и Фонд за науку. Важно је да знате да су средства оба фонда користили и корисници из Чачка. Укупно 5 компанија чланица НТП је користило средства ових фондова. Данашњи дан је важан како бисмо више говорили о програмима и Републике Србије, а наравно и о програмима града Чачка и Научно – технолошког парка у Чачку“, изјавио је Мирко Пешић, в.д. директор НТП Чачак.

Присутнима у великој сали Музичке школе у Чачку обратили су се и: Данијела Вучићевић из Центра за промоцију науке, Милица Крстић, стручни саветник за програме и пројекте Фонда за иновациону делатност, Ана Стевановић Здравев, менаџерка за програме и пројекте Фонда за науку и Немања Јовановић, порески саветник.

Присутнима су представљени и примери добре праксе и то пример професора Михајла Татовића из предузећа „Зоф електро“, али и др Павле Спасојевић, редовни професор на Факултету техничких наука у Чачку и руководилац пројекта Step2PolyGreen, финансираног у оквиру Зеленог програма сарадње науке и привреде Фонда за науку Републике Србије.

Милић је заједно са сарадницима на крају посете обишао и предузеће Унипласт.
Кроз државни пројекат „Србија земља науке, земља иновација“, Министарство науке, технолошког развоја и иновација има за циљ да подигне свест јавности о значају унапређења улагања у науку, технолошки развој и иновације. Кроз ову иницијативу, пружа се свеобухватни приступ информацијама везаним за програме подршке, изворе финансирања, пореске олакшице, ресурсе и инфраструктуру истраживачког иновационог екосистема, који су стално доступни у оквиру релеватних институција.

Галерија
Погледајте још вести