Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Нови Сад домаћин 13. Дана науке и иновација

29. Април 2024.

Фото: НИТРА

Одржан је 13. Дан науке и иновација у Научно – технолошком парку у Новом Саду, а током ове манифестације која је део националног пројекта „Србија, земља науке, земља иновација“, присутнима се обратио Јован Милић, посебни саветник министра науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић

„Нови Сад, као универзитетски град са 50000 студената, истински је центар интелектуалне енергије. Са четрнаест факултета и три научна института, показује се јасна посвећеност континуираном расту и напретку. Наша мисија је да наставимо са подржавањем развоја овог града кроз иновације, образовање и технолошки напредак“ – изјавио је Милић. Он посебно истиче државне циљеве који су фокусирани на развој науке и иновација: „Настављамо да улажемо у науку, настављамо да сви заједно радимо на учвршћивању наше позиције у свету. Оно што је важно да истакнемо јесте и намера која се везује за проширење Научно – технолошког парка у Новом Саду, али и организација великог међународног Форума.“

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф.др Зоран Милошевић каже да је наука наша најснажнија веза са светом.

„На светском плану ми смо видљиви по спортским резултатима и културним одредницама. Исто тако је битно да будемо видљиви и када је у питању наука, у њеном интернационалном сегменту, као и у њеној снажној вези са привредом. Слажем се са министарком Беговић у томе да наука мора да буде најважнија тема у Србији“ – изјавио је Милошевић.

Присутнима су се обратили и Небојша Дракулић, директор Научно – технолошког парка у Новом Саду, али и представници Центра за промоцију науке, Фонда за иновациону делатност и Фонда за науку.

Научни саветник на Научном институту за прехрамбене технологије Универзитета у Новом Саду др Павле Јованов, представио је успешне приче о пројекту PROTOPOWER, финансираном у оквиру Зеленог програма сарадње науке и привреде.

Своје обраћање имао је и проф.др Милан Громовић, научни сарадник на Филозофском факултету, Универзитета у Новом Саду. Он је говорио о хуманистици у светлу науке и иновација.

Посетиоци су имали прилику и да поставе питања и директно разговарају са представницима релеватних фондова и институција, што је додатно обогатило интеракцију и размену знања.

У оквиру овог догађаја, Милић је обишао представнике стартап предузећа са којима је разговарао о њиховим идејама.

Државни пројекат „Србија, земља науке, земља иновација“ биће завршен у мају месецу и то панел дискусијом у оквиру 66. Међународног сајма технике и техничких достигнућа.

Галерија
Погледајте још вести