Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Настављен државни пројекат „Србија, земља науке, земља иновација“ - Ужице први град домаћин у 2024. години

31. Јануар 2024.

Фото: НИТРА

Министарство науке, технолошког развоја и иновација је, у октобру 2023. године, покренуло национални пројекат „Србија, земља науке, земља иновација“, те се тим поводом организују Дани науке и иновација у градовима широм Србије, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације

Први овогодишњи Дан науке и иновација одржан је у Златиборском округу, а град домаћин био је Ужице. У име министра науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић присутнима се обратио Јован Милић, посебни саветник министра.

„Данас у Златиборском округу представљамо могућности које као Mинистарство пружамо и кроз Фонд за науку, Фонд за иновациону делатност, али и кроз Центар за промоцију науке. Сматрам да је наша обавеза да обиђемо сваку локалну самоуправу и да у директном разговору са грађанима јасно и недвосмислено представимо све могућности које постоје у нашем систему“ – истиче Милић и додаје: „Србија јесте земља науке и иновација, и само удружени можемо да допринесемо развоју наше државе. Предстоји нам EXPO 2027 , један од најважнијих државних пројеката и потребна нам је подршка експерата, младих људи и свих оних који желе да допринесу изградњи Србије. О овоме ћемо говорити и за две недеље у Врњачкој Бањи и идеја је да овај пројекат завршимо у Београду, пред Сајам науке и технике.“

Први овогодишњи Дан науке и иновација одржан је у Академији струковних студија, одсек Ужице. Посетиоци су имали прилику да чују и примере добре праксе, односно успешне приче које су прошле пут од идеје до реализације и то од истраживачког тима са Института за воћарство у Чачку, који руководи пројектом „CryoPlum“, подржаним кроз програм ПРОМИС 2020, Фонда за науку Републике Србије.

Није случајно што је Академија струковни студија домаћин овог догађаја, јер према речима Љубице Диковић председнице Академије, наука је за ову установу веома битна.

“У свом раду пуно улажемо у развој научног кадра, научне сарадње са другим установама у земљи и иностранству. Бавимо се промоцијом науке и организатори смо 13 међународних научних конференција. Имамо веома добру везу са привредом, а наши студенти потпуно оспособљени излазе на тржиште рада“ – поручила је она.

Присутнима се обратио и Предраг Гавовић, помоћник градоначелника Ужица, који је истакао захвланост Министарству науке на подршци раду Иновационог центра у том граду.

Подршку у реализацији Дана науке и иновација у овом граду пружили су Регионални иновациони стартап центар Ужице и Иновациони бизнис центар Златибор, а кроз панел дискусију присутнима су се обратили представници Фонда за науку, Фонда за иновациону делатност, као и порески саветник. Модератор догађаја била је Данијела Вучићевић, испред Центра за промоцију науке.

Представници Министарства науке, технолошког развоја и иновација обишли су и компанију „Inmold Plast“ у Пожеги. Предузеће „Inmold Plast“ из Пожеге бави се развојем IML-ULP калупа за производњу пластичних канти од 1000ml са дршком тежине 24,5g, што је 28% лакше од стандардне пластичне канте која је тренутно присутна на светском тржишту. Иначе, ово предузеће је пример примене дуалног образовања у Србији и како истичу запослени у том предузећу, подршка кроз овај програм им је од великог значаја.

Галерија
Погледајте још вести