Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић потисала допунске споразуме о додатном финансирању у оквиру пројекта SAIGE

01. Август 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић потписала је у згради Владе Републике Србије два допунска споразума у оквиру Пројекта акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (SAIGE) са в.д. директора Фонда за науку др Милицом Ђурић-Јовичић и директором Фонда за иновациону делатност др Иваном Ракоњцем

Пројекат SAIGE има кључну улогу у даљој реформи научно-истраживачког сектора, јачању веза између привредног и академског сектора, као и развоју иновативних предузећа у нашој земљи.

Пројекат обухвата три компоненте: пружање подршке компетитивним програмима Фонда за науку Републике Србије и најбољим научно-истраживачким пројектима, који су изабрани на основу независне међународне селекције, пружање техничке асистенције Фонду за науку у развоју нових програма и јачању интерних капацитета и процедура, као и пружање подршке иновативним стартап предузећима кроз програм акцелерације „Катапулт“ Фонда за иновациону делатност, при чему ова компонента укључује подршку реформи сектора науке и истраживања кроз реформу научно-истраживачких института, пружањем подстицаја, финансијске и техничке подршке за предузимање планираних корака институционалних реформи.

„SAIGE пројекат је од великог значаја за тренутни и будући развој Републике Србије. Влада Републике Србије заједно са Министарством науке, технолошког развоја и иновација, а овога пута, преко Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност Републике Србије, показује одлучност да интензивним радом и великим трудом и залагањем заједно допринесемо креирању заиста боље будућности Србије. Иновације и наука су за нас приоритетне, али и перспективне области у којима ћемо тек показати колико знамо и умемо“, истакла је овом приликом министарка др Јелена Беговић.

„Фонд за науку је кроз своје програме подржао младе научнике у Србији, сарадњу српске науке са дијаспором, развој вештачке интелигенције, зелене пројекте сарадње науке и привреде и многа друга значајна истраживања, захваљујући подршци Владе Републике Србије, Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Светске банке и ЕУ, кроз SAIGE пројекат. До сада је за 8 програма обезбеђено 74,5 милиона евра, а у 2023. још 33 милиона евра за 4 нова програма. На тај начин омогућено је да више oд 2.000 истраживача, који су добили финансирање кроз изузетно компетитивне позиве, реализује своја истраживања. Уз додатна средства кроз SAIGE пројекат моћи ћемо да подржимо још више научника у Србији који ће нашем друштву донети многа практична решења и одговоре на савремене изазове“, навела је др Милица Ђурић Јовичић, в. д. директора Фонда за науку.

„За даљи развој и унапређење иновативног стартап екосистема Србије осигурана су бесповратна средства у износу од 4,7 милиона евра потписивањем допунског споразума о додатном финансирању за Програм акцелерације „Катапулт“ Фонда за иновациону делатност. Наш Катапулт програм је стекао репутацију у рангу најутицајнијих акцелератора у региону, који тренутно у свом портфолију има 39 задовољних стартап предузећа. Фонд у оквиру овог програма нуди конкретну подршку младим предузећима за унапређивање пословања и освајање тржишта, укључујући финансијску и менторску подршку, као и повезивање са инвеститорима. Нова прилика за учешће у Катапулт програму је отворена почетком јула, те сви заинтерсовани стартапи имају могућност да се електронски пријаве до 16. октобра ове године“, истакао је др Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација 20. јула ове године потписало је са Светском банком Споразум о додели бесповратних средстава у износу од 26.880.000 евра као подршку имплементацији пројектних компоненти.

Овим допунским споразумима Фондовима се обезбеђују додатна средства у износима:

  • 4.700.000 евра за Програм Фонда за иновациону делатност,
  • 16.500.000 евра за програме Фонда за науку Републике Србије,
  • 5.680.000 евра за трансформацију института које реализује Министарство.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација, заједно са партнерима, посвећено је остваривању циљева.

“Kроз подршку и сарадњу са Светском банком и Европском унијом настављамо да развијамо иновативно предузетништво Србије и уверени смо да ће Пројекат SAIGE и убудуће значајно доприносити јачању иновативног потенцијала и стварању повољног окружења за развој иновација и предузетништва у Републици Србији”, закључила је др Беговић.

Галерија
Погледајте још вести