Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић упознала тим ученика који путује у Сингапур на FIRST Global Challenge 2023: Србија се припрема за спектакуларну олимпијаду у роботици

01. Септембар 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић упознала је данас заједно са државним секретаром Вукашином Гроздићем, помоћником Владимиром Радовановићем и посебним саветником Јованом Милићем у згради Владе Републике Србије тим ученика, младих талената који ће представљати Србију на Међународној олимпијади у роботици, FIRST Global Challenge 2023

Ово престижно такмичење ће се одржати у Сингапуру од 7. до 10. октобра ове године.

Министарка др Беговић је током сусрета разговарала са овим младим такмичарима, упутивши им речи охрабрења и подршке. "Основни концепт науке и бављења науком јесте да сви треба да дају свој печат јер они који раде за себе на решењу проблема не могу да дају максимум”, навела је др Беговић. “Најбољи резултати се постижу искључиво у тиму. Морате да размењујете мишљења да би напредак био бржи, морате да једни друге изазивате, да чујете неку идеју која можда боље служи заједничком циљу, али мора да постоји проток мисли и проток идеја јер ако тога нема наука стагнира”, нагласила је она.

Тим из Србије који ће се такмичити са вршњацима из 180 земаља широм света, представља понос наше земље, рекла је министарка приликом овог састанка којем су присуствовали вођа тима Александра Недељковић и талентовани младићи и девојке Марко Јовановић, Лука Жигић, Уна Жарковић, Александар Кризманић, Реља Кукић и Душан Младеновић.

Овогодишња тема такмичења, "Hydrogen Horizons," усмерена је ка проналажењу иновативних решења за коришћење водоника у производњи енергије, доприносећи одрживом развоју планете. Учесници се такмиче у пројектовању и изради робота способног да производи водоник и претвара га у енергију за напредна иновативна решења у области обновљиве енергије.

Сваки тим добија исте делове за израду робота, али креативност и вештине решавања проблема младих инжењера и научника из Србије биће кључне у овом изазову. Такмичење такође промовише глобалну сарадњу и размену културе, јер су сви тимови из различитих делова света, а роботе састављају у тимовима које чине по три државе.

Тим из Србије остварио је значајне успехе на претходним такмичењима, пласирајући се у ТОП 10 најбољих тимова широм света. Њихов досадашњи труд и посвећеност обећавају изузетне резултате и ове године.

Министарка Беговић је истакла важност подршке младима у области науке и технологије. “Министарство науке, технолошког развоја и иновација подржава таленте и младе истраживаче у Србији, јер су они кључ за будућност науке и технологије у нашој земљи”, закључила је министарка.

Галерија
Погледајте још вести