Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић отворила трећу Међународну конференцију AI_4_LIFE: Biotech Future Forum

24. Октобар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Трећа међународна конференција AI_4_LIFE: Biotech Future Forum, коју организује Влада Републике Србије у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије, Министарством науке, технолошког развоја и иновација, Канцеларијом за ИТ и еУправу, Центром за Четврту индустријску револуцију, Светским економским форумом и Програмом Уједињених нација за развој (UNDP), уз подршку БИО4 Кампуса, свечано је отворена у Београду

Конференција окупља више од 1.000 учесника из преко 15 земаља, уз учешће 66 међународних говорника, међу којима су представници влада, академске заједнице, научници, истраживачке организације и пословни сектор.

„Окупили смо се да истражимо најновија достигнућа у области вештачке интелигенције и биотехнологије – два поља која дефинитивно обликују нашу будућност. Као научница и неко ко је страствено посвећен науци и новим технологијама, верујем да живимо у изузетним временима. Не само да смо сведоци технолошке трансформације, већ доживљавамо промене у нашем животном стилу, промене у друштвима, али сведочимо и променама у нашој еволуцији као врсте”, казала је приликом отварања конференције министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

Она је истакла да се технолошки напредак убрзава. “Живимо у ери Четврте индустријске револуције, у којој иновације дефинишу сваки аспект наших живота. С тим у вези, морамо поставити себи питање: Да ли смо спремни да предводимо ове промене или ћемо их само посматрати са стране? Србија је изабрала не само да учествује, већ и да буде лидер. Наша посвећеност иновацијама је јасна кроз иницијативе попут БИО4 Кампуса, који има за циљ да позиционира Србију као кључни европски и светски центар за биотехнологију”, рекла је овом приликом министарка др Беговић.

На отварању су се обратили и Мирек Душек из Светског економског форума, помоћница генералног секретара УН и директорка UNDP за Европу и Заједницу независних држава Ивана Живковић, а међу учесницима су и светски познати стручњаци, укључујући шефа Одељења за биолошко инжењерство на престижном Масачусетском институту за технологију (MIT) др Кристофера Војта, као и оснивача компаније Regeneron, која се сматра лидером у модерној фармацеутској индустрији др Џорџа Јанкополуса.

Конференција се бави темама попут националних стратегија за развој и примену вештачке интелигенције, као и њеним утицајем на здравство, пољопривреду и заштиту животне средине. Посебна пажња посвећена је обради великих података, генетским иновацијама и новим могућностима у здравству које све више ослањају на биотехнологију и вештачку интелигенцију.

Галерија
Погледајте још вести