Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић отворила Регионалну конференцију институција за равноправност југоисточне Европе

15. Новембар 2023.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Седма Регионална конференција институција за равноправност југоисточне Европе поводом Међународног дана толеранције отворена је у Музеју науке и технике у присуству министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић, министарке просвете Славице Ђукић-Дејановић и поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић

Тема овогодишње конференције, коју организује Повереник за заштиту равноправности је "Дискриминација старијих особа - ејџизам".

Министарка др Беговић је на отварању конференције рекла да Министарство науке, технолошког развоја и иновација представља добар пример у борби против ејџизма с обзиром да велики број људи који чак и у пензији настављају да се бави науком.

"Имамо систем у ком ти људи могу да буду део научне заједнице без обзира на своје године и то да ли су пензионисани. Наше Министарство овде види једну ширу слику и тај принцип у суштини примењујемо на старије особе јер оне и даље својим богатим знањем и искуством могу и треба да допринесу науци", рекла је др Беговић.

Она је додала да с друге стране, постоје неки реални изазови као што је развој нових технологија.

"Изузетно је битно да едукујемо не само најмлађе генерације, него и старије. Када је у питању дигитализација или када је у питању вештачка интелигенција са којом долазимо у контакт, чињеница је да већина људи чак не зна да је користи на прави начин и то је важно променити", рекла је др Беговић.

Она је истакла да је потребно формирати широко образовање опште популације када су нове технологије у питању, али у њега треба укључити и старије особе како би читава заједница имала прилику да достигне свој максимум, без обзира на године.

"Млађи људи су можда амбициознији, можда имају више енергије за развој иновација, за предузетништво, али не треба никада одбацивати велико стечено знање и велико стечено искуство које ипак долази са годинама", закључила је др Беговић.

Галерија
Погледајте још вести