Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић отворила четврти SAIGE RDI форум

05. Јули 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

У Виминацијуму је одржан четврти SAIGE RDI форум који је отворила министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић и директор пројекта SAIGE проф. др Виктор Недовић

Форум је организован ради пружања подршке процесу институционалне трансформације научно-истраживачких организација у оквиру пројекта SAIGE. Пројекат SAIGE подржава реформу научно-истраживачких организација кроз дизајн и имплементацију планова институционалне трансформације, пружајући подстицаје, финансијску и техничку подршку за превазилажење предвиђених корака у институционалним реформама.

„Улазимо у трећу годину имплементације SAIGE пројекта и некако сада улазимо у шесту брзину што се њега тиче, морам да кажем. Фокус овог пројекта јесте развој предузетништва, развој иновација и на крају крајева оно што ћемо мерити као резултат јесу иновације које су спремне за тржиште и јесте број стартапа који ће се отворити захваљујући не тако малом улагању кроз овај SAIGE пројекат“, рекла је министарка др Беговић.

„Осамнаест института, односно, на крају ће бити свеукупно двадесет института који пролазе кроз процес трансформације, велики број обука, велики број неких нових тела се у оквиру института отворио као подршка развоју иновација као што су канцеларије за технолошки трансфер, као што су канцеларије за управљање пројектима, као што су људи који помажу да се пројекти припремају за Horizon Europe позиве. Желимо да повећамо број Horizon Europe пројеката који одлази у науку, дакле на наше институте и на наше факултете, али са друге стране желимо да покажемо да кроз улагање могу да настану нове компаније и надам се да ће неке од ових компанија постићи велики успех у временима која долазе“, закључила је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

Галерија
Погледајте још вести