Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић на прослави 70 година ЦЕРН-а

01. Октобар 2024.

Министарка је са председником Републике Србије Александром Вучићем обишла велики хадронски акцелератор и састала се са научницима из Србије који раде у овој међувладиној научно-истраживачкој организацији

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић присуствовала је у Женеви свечаном обележавању 70 година рада Европске организације за нуклеарно истраживање (ЦЕРН). У оквиру овог обележавања, присутним високим званицама обратио се и председник Републике Србије Александар Вучић.

Уз председника Вучића, министарка је обишла велики хадронски акцелератор и састала се са научницима из Републике Србије који раде у оквиру ове међувладине научно-истраживачке организације.

“Велико ми је задовољство и велика радост што сам данас поново у ЦЕРН-у на прослави поводом 70 година од оснивања ове организације. ЦЕРН представља највећу и најкомплекснију инфраструктуру која је икада изграђена за науку”, изјавила је овом приликом министарка др Беговић, додавши да научници који раде у овој организацији, а међу којима је и око 80 српских научника, покушавају да добију одговоре на то како је настао универзум, које су то основне честице које чине живот и свет око нас, али и на питања попут оног зашто универзум данас изгледа како изгледа.

“Много је неодговорених питања, и зато мислим да је будућност ЦЕРН-а мислим светла. Наша потрага за овим одговорима, наравно, захтеваће још већа улагања”, рекла је министарка. “Надамо се изградњи новог, још моћнијег сударача, који ће нам сигурно пружити додатне одговоре на заиста фундаментална питања везана за постојање универзума, али и постојање нас као људи на овој планети.

Министарка је нагласила значај високих делегација из читавог света које су присуствовале овом обележавању. “Велика ми је част што сам била данас овде са председником Вучићем, који се обратио читавом скупу, са нагласком на значај науке и даљег улагања у ову организацију и ову инфраструктуру”, казала је министарка, истакавши да је поред председника Вучића била присутна и председница Европске комисије Урзула фон дер Лајен. “Она је такође врло јасно ставила дознања да ЦЕРН има пуну подршку Европске уније и да су овакве инфраструктуре изузетно важне за будућност и очување просперитета човечанства”, закључила је министарка.

Галерија
Погледајте још вести