Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић и јапански министар Мацумото сагласни: Вештачка интелигенција има велики потенцијал да утиче на развој економије и друштва

04. Јуни 2024.

Фото: Ђорђе Крстић

У оквиру званичне посете економске мисије Републике Србије Токију, одржан је састанак у Министарству унутрашњих послова и комуникација Јапана, где је српску страну предводила министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, јапанску страну предводио је министар унутрашњих послова и комуникација Такеаки Мацумото, надлежан за област развоја вештачке интелигенције у Јапану

Овај састанак био је прилика да представници НИТРА у оквиру посете економске мисије Токију представе шта је оно што Србија нуди у новим технологијама и области иновација, а што може помоћи продубљивању сарадње између две земље.

“Изузетно је битно да се прича о Србији, о тој великој снази Србије - стартап екосистему, иновацијама, о науци”, поручила је након састанка др Беговић, додавши да су ове области заиста вредне промоције. Министарка др Беговић истакла је да су током овог састанка размењена искуства Србије и Јапана везана за правни оквир у областима развоја и примене вештачке интелигенције, као и о етичким смерницама у овим областима.

“Вештачка интелигенција, као моћна технологија, требало би да буде усмерена ка добробити људи, да буде инклузивна, да укључи све. Важно је и да не спречавамо развој вештачке интелигенције, али исто тако да имамо контролу над развојем ове моћне технологије. Наравно, за то нам је неопходна међународна сарадња, међународно повезивање”, рекла је она. Велика је улога коју ће Србија преузети 2025. године као председавајући Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију, подсећа др Беговић, али и истиче да то Србију ставља на високу позицију, позицију са великом одговорношћу. “Са колегама из 29 земаља ћемо пробати да направимо међународни оквир који ће све земље после примењивати, како бисмо развијали одговорну и примењиву вештачку интелигенцију”, рекла је, додавши да је речи било и о великом потенцијалу коју вештачка интелигенција има за привреду.

“Велики број компанија у Србији или користи вештачку интелигенцију у свом пословању, или развија неке производе или услуге базиране на њој. Сагласили смо се да је то велики потенцијал за развој економије, али и за развој друштва. На крају, креативност коју Србија има, и на коју треба да буде поносна, нешто је што је врло интересантно Јапану и милимо да ће то бити један снажан мост између наше две земље за економску, научну али и сарадњу у области иновација”, закључила је др Беговић.

Присутни на састанку су били и амбасадор Републике Србије у Јапану Александра Ковач, државни секретар Вукашин Гроздић, помоћник министра Владимир Радовановић, посебни саветник који обавља послове шефа кабинета министра Даринка Лековић, саветник председника Народне скупштине Србије Стефан Баџа, као и директор центра за дигиталну економију Привредне коморе Србије Предраг Николић.

Галерија
Погледајте још вести