Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Како комуницирати науку: Мастерклас научног часописа Nature у Београду

04. Октобар 2024.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Под покровитељством БИО4 Кампуса у Српској академији наука и уметности одржан је мастерклас престижног научног часописа Nature, којем је присуствовало више од 180 српских научника и истраживача

Тема мастеркласа била је комуникација науке и научних резултата у јавности, а министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић обратила присутнима се на почетку ове целодневне радионице.

“Способност да јасно и ефикасно пренесемо своја научна сазнања није само питање ширења знања – она има моћ да промени животе, обликује јавне политике и инспирише будуће генерације”, истакла је др Беговић. “Наш рад, ма колико револуционаран, може имати прави утицај само ако допре до људи који од њега могу имати користи. Данас, можда више него икад, кључно је да јавност разуме вредност науке, нарочито у свету који је често преплављен дезинформацијама и сумњама”, навела је.

Министарка је рекла да ова радионица, под вођством стучњака Натуре магазина, др Џефрија Робенса, представља сјајну прилику да научници усаврше те вештине, да науче како да испричају причу о својој науци на начин који ће одјекнути међу широм публиком. “Било путем медија, јавних платформи или директног ангажмана у друштву, комуникација науке није само превођење података у речи – то је преношење узбуђења, могућности и људског утицаја онога што радимо”, казала је др Беговић.

“Треба да будемо поносни на нашу научну заједницу. Имамо бриљантне умове, истраживаче који имају капацитет да дају значајан допринос глобалној научној сцени”, рекла је министарка, додавши да ће знање и вештине које ће др Робенс током овог мастеркласа поделити помоћи да се наши истраживачи још видљивије позиционирају на светској позорници, осигуравајући да Србија настави да буде препозната по својој иновативности, посвећености науци и свом визионарском приступу.

“Искористимо ову прилику да ојачамо не само наше знање, већ и наше гласове, и нека свет чује о изузетној науци која се овде ствара”, поручила је министарка.

Погледајте још вести