Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Иновације домаћих научника представљене на Сајму књига

22. Октобар 2024.

Фото: Марко Рисовић

На 67. београдском сајму књига, Центар за промоцију науке је, у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација, на свом штанду представио Каталог изложбе Владе Републике Србије под називом „Играј за човечанство! Наука за све – Закорачи у одрживу будућност“

Ова изложба, која је први пут приказана на 66. међународном сајму технике и техничких достигнућа, истиче иновативне технолошке производе развијене унутар научноистраживачке заједнице и иновационог екосистема Србије.

На промоцији су се обратили представници Министарства науке, технолошког развоја и иновација, као и представници научноистраживачких институција, чија су иновативна технолошка решења освојила престижне награде на овогодишњем међународном сајму технике и техничких достигнућа.

„Овај каталог носи изузетну историјску вредност, јер приказује тренутно стање науке у Србији, што ће у будућности представљати драгоцен извор информација за многе. Његов значај ће засигурно бити препознат као драгоцена литература“, истакао је проф. др Мирослав Трајановић, државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Тим Медицинског факултета Универзитета у Београду, под вођством професора др Предрага Стевановића, освојио је Посебно признање за допринос развоју технике на овогодишњем сајму технике. Овај успех постигнут је захваљујући иновативној примени система проширене реалности Hololens 2 у медицини, развијеног у сарадњи са Универзитетским клиничко-болничким центром „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“.

„Ова област је још на свом почетку у Србији – пре нас није било сличних покушаја. Међутим, убрзо након што смо добили ово признање, које је привукло пажњу, успели смо да добијемо значајнију подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Тиме смо проширили наш рад на пројекат који данас обухвата 12 болница у Србији“, нагласио је др Стевановић и додао да је присуство на Сајму било од велике користи, не само због добијеног признања, већ и због нових идеја које су произашле из разговора са колегама излагачима.

Hololens 2 користи технологију мешовите стварности, засновану на алгоритмима машинског учења, што омогућава повећање квалитета здравствене заштите, уз истовремено смањење ризика. Овај уређај пружа нове могућности у прецизности и ефикасности медицинских процедура“, објаснио је др Стевановић. Поред технолошке супериорности, Hololens 2 омогућава лекарима приступ виртуелним подацима током самих интервенција, чиме се значајно унапређују процес лечења и доношења одлука у реалном времену. Др Стевановић је такође потврдио да је његов тим већ тестирао Hololens 2 током одређених оперативних захвата. Према његовим речима, очекује се да овај уређај ускоро уђе у широку примену у болницама широм Србије и региона, што ће значајно допринети унапређењу здравственог система.

Тим Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду, предвођен др Наташом Обрадовић, у сарадњи са Пољопривредним факултетом, освојио је Посебно признање Сајма технике за експонат под називом „Функционално пиво обогаћено фенолним једињењима из семенки грожђа“. Овај производ је резултат стратешког пројекта са Народном Републиком Кином. Институције учеснице овог пројекта су: Технолошко-металуршки факултет, Универзитета у Београду; Пољопривредни факултет, Универзитета у Београду; Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ - Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитета у Београду; Медицински факултет, Универзитета у Београду; Институт за општу и физичку хемију, Универзитета у Београду као и привредни субјект партиципант на пројекту Догма д.о.о.

Др Обрадовић је истакла да ово признање има велику важност за развој нових производа овог типа, јер функционални производи тренутно представљају растући тренд у прехрамбеној индустрији. „Кроз представљену иновацију успели смо да искористимо вредан нуспроизвод винске индустрије и са њим креирамо нови производ, функционало крафт пиво обогаћено фенолним једињењима из семенки аутохтоне сорте грожђа Прокупац“, објаснила је. Пројекат је вишеструко иновативан, поред имплемемнтирања циркуларне економије и развоја нове формулације, унапређен је и производни процес применом имобилисаних ћелија квасца у поступку ферментације пива. Када је у питању будућност овог типа производа, др Обрадовић је истакла велики потенцијал за његову комерцијализацију, уз постојеће интересовања произвођача за сарадњу на даљем развоју и пласирању пива на тржиште. Ово укључује не само крафт пиваре, већ и друге произвођаче који желе да обогате свој асортиман функционалним производима и прмене циркуларна решења.

Тим Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, под вођством професора Милоша Петровића, развио је иновативни производ – црну чоколаду направљену уз брашно добијено од ларви великог брашнара. Овај пројекат је у протеклих неколико месеци привукао значајну пажњу, с обзиром на то да се ларве великог брашнара сматрају одрживим и алтернативним извором протеина у исхрани.

Професор Петровић је нагласио да је идеја за пројекат произашла из потребе за одрживим решењима у прехрамбеној индустрији. Пут од саме замисли до реализације био је изазован, али изузетно инспиративан. У сарадњи са компанијом Barry Callebaut, тим је развио серију чоколаде обогаћену целим ларвама великог брашнара. „Оно што наш приступ чини посебним јесте узгајање ових инсеката уз коришћење пољопривредног отпада. Фокусирамо се на врсту познату као велики брашнар, али постоји и низ других инсекатских врста које су такође изванредни рециклатори“, истакао је Петровић.

Галерија
Погледајте још вести