Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Фонд за младе таленте: расписан конкурс за престижну стипендију Доситеја

01. Новембар 2023.

НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ ОСНОВНИХ И МАСТЕР СТУДИЈА У СРБИЈИ

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за стипендирање до 1.131 студента завршне године основних и интегрисаних академских студија и до 500 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија за школску 2023/24. годину.

Конкурс је отворен до 15. децембра, а пријаве се подносе електронским путем посредством услуге еТаленти, на порталу еУправа.

Стипендије ће бити додељиване према научно-образовном, односно уметничко-образовном пољу, а ради праведнијег рангирања, број стипендија по пољу биће дефинисан на основу уписаних буџетских студената на претпоследњу годину студија, односно, 3. годину основних студија и 5. годину интегрисаних студија и на 1. годину мастер студија.

Стручна пракса у јавном сектору

У оквиру свеобухватне реформе Фонда, која се спроводи на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије Ане Брнабић и уз подршку Вестминстерске фондације за демократију, поред дигитализације и побољшаних услова конкурса, уведен је и програм у каријерног развоја - ”Таленти у јавном сектору”.
У оквиру овог програма стипендисти Доситеје имају обавезу обављања плаћене стручне праксе у јавном сектору, од најмање три месеца, уз подршку каријерног саветника Фонда и у складу са стручним образовањем кандидата. До сада је у оквиру програма праксу започело више од 260 стипендиста Фонда за младе таленте, који су остварили право на стипендију за школску 2022/23. годину.

Фонд за младе таленте налази се у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација и пуних 15 година бави се развојем младих талената. До данас је кроз Фонд додељено више од 40.000 стипендија и награда изузетним студентима и ученицима.

Погледајте још вести