Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Државни секретар Вукашин Гроздић и саветник у Кабинету председнице Владе Стефан Баџа посетили Пупинову салу на Универзитету Колумбија

09. Фебруар 2024.

Фото: НИТРА

У оквиру посете Сједињенин Америчким Државама државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић и саветник у Кабинету председнице Владе Стефан Баџа посетили су Пупинову салу на Универзитету Колумбија

Михајло Идворски Пупин дипломирао је на Универзитету Колумбија, где је основао департман за електротехнику и сматра се једним од највећих светских научника и иноватора. У његову част названа је зграда данашње лабораторије за физику.

Делегацију Министарства угостио је Зоран Костић, професор електротехнике, који их је упознао са научним достигнућима и наслеђем које је Михајло Пупин остварио на Универзитету Колумбија.

Током посете, препознат је значај увођења националне стипендије “Пупин” за српске студенте докторских студија електротехнике Универзитета Колумбија.

Универзитет Колумбија спроводи програме летњих и зимских школа за ученике и студент и делегација Министаратва је изразила интересовање да се овакав програм реализује и у Србији, конкретно у Идвору, родном месту Михајла Пупина. Професор Костић прихватио је позив да буде део програмског савета за реализацију летење школе рачунарства и електротехнике, који ће радити на развоју курикулума.

Галерија
Погледајте још вести