Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић упознала стипендисте „Доситеје“, учеснике програма „Таленти у јавном сектору“ Фонда за младе таленте

23. Новембар 2023.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Као домаћин пријема за стипендисте „Доситеје“ Фонда за младе таленте, учеснике програма „Таленти у јавном сектору“, одржаном у Народном музеју, министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић захвалила се присутнима на вредном раду којим на најбољи могући начин враћају зајеници која улаже у њих - останком у Србији

Министарка др Беговић овом приликом нагласила је значај рада Фонда за младе таленте, који представља упориште од велике важности за младе који су посвећени свом каријерном развитку. „Фонд за младе таленте постоји већ петнаест година“, нагласила је др Беговић. „Мисија фонда је да подржимо храбре, паметне, талентоване и оне са визијом не само за своју будућност, већ и за будућност свог окружења, па и будућност читавог друштва“, рекла је др Беговић.

„Зато је овај програм „Таленти у јавном сектору“ важан. На овај начин стипендисти фонда сада имају сјајну шансу да стекну прво, кључно искуство које је плаћено и иде у стаж“, навела је др Беговић.

У оквиру програма „Таленти у јавном сектору“ уведена је уговорна обавеза обављања плаћене стручне праксе (40000 РСД месечно) у трајању од најмање три месеца, до највише девет месеци.

Од јула до данас у програму већ учествује 328 стипендиста, и то - 125 доктора медицине, 13 доктора стоматологије, 6 магистра фармације, 3 доктора ветерине, 9 инжењера, 9 биолога, 3 биохемичара, 2 учитељице, 5 професора, 4 правника итд. До краја програма у генерацији 2022/2023. то ће укупно бити више од 1600 стипендиста.

Средства за реализацију ове праксе су обезбеђена од стране државе, чиме држава јасно жели да покаже да препознаје труд и постгнућа младих и талентованих људи и да им на овај начин да дознања да јој стало да млади људи виде свој професионални развој у свој земљи.

Циљ програма је пружање системске подршке стипендистима Фонда да започну своју каријеру и стекну прво радно искуство, до којег се често најтеже долази. Кроз овај програм стипендисти ће добити прилику да се упознају са радом јавног сектора, што им пружа пружа прилику да додатно развију своје потенцијале, стекну нова знања и развију стручне вештине.

Припрема и реализација овог програма остварује каријерни саветник Фонда за младе таленте, кроз сарадњу са Националном службом за запошљавање у складу са стручним образовањем кандидата.

Галерија
Погледајте још вести