Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић у УН говорила у оквиру 6. тематске сесије на Деветом партнерском форуму о науци, технологији и иновацијама за циљеве одрживог развоја

11. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић учествовала је у шестој сесији Деветом партнерском форуму о науци, технологији и иновацијама за циљеве одрживог развоја (STI Forum), организованом при Уједињеним нацијама

Сесија "Унапређивање одрживог развоја уз научна и технолошка решења усмерена на жене", обухватила је важне теме као што су родна равноправност и научни развој, промовисање одрживог развоја и напредака у односу на циљеве одрживог развоја. Учешће министарке др Беговић било је прилика да као представница Републике Србије презентује добре резултате у овим областима, који се односе на жене.

“Данас смо учествовали на панелу који је везан за положај жена и девојчица у образовању и у науци. Управо то представља један од 11 циљева одрживог развоја, а тиче се конкретно обезбеђивања једнакости за девојчице и жене како би могле да учествују у активностима које су везане за науку, технолошки развој и иновације. Представили смо стање у Србији и увек са поносом разговарамо о присуству жена у науци у изузетно високом проценту код нас и то је нешто на шта сам ја лично поносна и на шта сви треба да будемо поносни, али оно што је интересантно јесте да је увек врло позитивна реакција и код других јер нажалост не размишљамо да није свуда нити приближно слична ситуација када говоримо о присуству жена у науци и уопште доступности образовања женама и девојчицама”. рекла је министарка Беговић.

“Мислим да је наш пут био изузетно успешан, разговарали смо о новим технологијама у Уједињеним нацијама и о томе како нове технологије могу да унапреде и убрзају достизање циљева одрживог развоја, а данас смо причали о подједнако важној теми, а то је положај жена у науци и још једном наглашавам да заиста мислим да смо представили Србију у најбољем светлу. Представили смо Србију као земљу напредних технологија, земљу која улаже у технологије, али и земљу која има изузетно висок проценат и образованих жена и жена у науци и жена на стручним положајима у компанијама, стартапима које су уз то научнице”, закључила је др Беговић.
Партнерски форум о науци, технологији и иновацијама замишљен је да пружи значајан допринос размени научно-технолошких перспектива, са фокусом на научне и технолошке решења за постизање циљева одрживог развоја. Панел у којем је учествовала др Беговић модерирала је Ари Мун, председница јужнокорејске Фондације за жене у науци, инжењерству и технологији и подпредседница Корејске академије наука и технологије.

“Тема сесије била је унапређење положаја жена у науци и технологији у сврху достизања циљева одрживог развоја. У овој сесији су учествовали панелисти који су на високим положајима у научној заједници, али и чланови делегација различитих земаља. Након сесије, сви смо имали исту мисао на уму, а то је да треба да наставимо напред да бисмо створили бољу и сигурнију будућност. Желимо да обликујемо нашу будућност тако да свет у коме живимо буде боље окружење за жене и девојчице у СТЕМ наукама. Такође, отворени смо за то да учинимо сваки могући напор да бисмо могли да се крећемо напред на овај начин. СТИ форум је фантастичан савезник у достизању родне равноправности и циљева одрживог развоја. Како бисмо те циљеве достигли глобално партнерство је круцијално. Зато се радујем колаборацији са многим земљама, а нарочито са Србијом”, истакла је Мун.

Галерија
Погледајте још вести