Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић са делегацијом Министарства у УН на Деветом партнерском форуму о науци, технологији и иновацијама за циљеве одрживог развоја

10. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарство је у сарадњи са Унеском, као организационим партнером, у седишту УН током трајања овог форума организовало је пратећи догађај Међународна Декада наука за одрживи развој: Моћ технологије за одрживи развој

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије предвођена министарком др Јеленом Беговић учествује у Њујорку у седишту Уједињених нација на Деветом партнерском форуму о науци, технологији и иновацијама за циљеве одрживог развоја.

Помоћница министра Ивана Вукашиновић током првог дела овог форума обратила се и истакла да је очигледан значај међународне сарадње, када се говори о кључним питањима везаним за постизање циљева одрживог развоја. “Приступ алатима за процену и предвиђање развоја науке, технологије и иновација, дељење најбољих пракси, пружање техничке подршке и успостављање партнерстава кључни су за оснаживање земаља да унапреде своје напоре који се односе на развој", навела је она. "Међународна декада наука за одрживи развој пружа оквир за решавање кључних питања и унапређење глобалне сарадње у области науке, технологије и иновација за развој", закључила је.

Током трајања овог форума, Министарство науке, технолошког развоја и иновација организује у сарадњи са Унеском, као организационим партнером, у седишту Уједињених нација у Њујорку организује пратећи догађај Форума, под називом Међународна Декада наука за одрживи развој: Моћ технологије за одрживи развој. Говорници овог догађаја били су, поред министарке др Беговић и помоћнице министра Вукашиновић и директор Унеско канцеларије у Њујорку и представник Унеско у УН у Њујорку Елиот Минченберг, вођа групе Молекуларне патологије у Међународном центру за генетичко инжењерство и биотехнологију др Емануеле Бурати, стручњак за подршку ГПАИ центра у Монтреалу и извршна директорка ЦЕИМИА Софи Фалаха, као и проф. Владимир Булатовић са Масачусетског института за технологију и проф. др Владимир Црнојевић, директор Института БиоСенс.

“Била је јако добра дискусија на тему нових технологија, како те нове технологије, од нанотехнологије, вештачке интелигенције, до биотехнологије, могу помоћи у убрзавању постизања циљева одрживог развоја”, рекла је министарка др Беговић овом приликом. “Закључили смо да је начињен велики корак за Уједињене нације, пошто је наука избачена у први план и позвана да реши проблем успореног достизања циљева одрживог развоја и што су паметни људи, научници и иноватори позвани да помогну да се човечанство даље развија”, рекла је она, додавши да је ово велика шанса за Србију, али и за науку из читавог света и иноваторе. “Велика шанса да добре идеје помогну да достигнемо одрживу, зелену и бољу будућност за све”, закључила је др Беговић.

Овај пратећи догађај имао је за циљ истраживање трансформативног потенцијала Међународне декаде наука за одрживи развој и очекиване улоге у напретку технологије и одрживог развоја. Нове технологије, као што је генетско инжењерство, вештачка интелигенција, нанотехнологија, квантна технологија и информационе технологије могу допринети решавању кључних изазова представљених у Циљевима одрживог развоја, а Међународна декада наука за одрживи развој ће имати значајну улогу у њиховом напретку, а самим тим и у напретку друштва.

„Будућност АИ технологија је одговорна вештачка интелигенција. То је једини начин да будемо у могућности да обрнемо баланс између прилика које нам АИ даје и ризика које са собом носи. Тако ћемо бити у могућности да постигнемо да нам ова технологија помогне у достизању циљева одрживог развоја”, навела је Софи Фалаха, стручњак за подршку ГПАИ центра у Монтреалу, извршна директорка ЦЕИМИА, једна од говорника овог догађаја. “Желим да се захвалим Републици Србији која ће председавати Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију, што ће бити одлична прилика да наставимо дискусију о томе како можемо да превазиђемо јаз између теорије и праксе и имплементирамо вештачку интелигенцију као један од алата који ће бити заслужни за достизање циљева одрживог развоја. Радујем се нашој даљој сарадњи“, рекла је Фалаха.

„Догађај који је организовала Република Србија једна је од ретких прилика да се људи који учествују у креирању јавних политика у УН-у сретну са научницима који се баве генетским инжењерством”, истакао је вођа групе молекуларне патологије у Међународном центру за генетичко инжењерство и биотехнологију др Емануеле Бурати. “У Међународном центру за генетичко инжењерство и биотехнологију у Трсту имамо много држава чланица и Србија је једна од најстаријих чланица са којом имамо неколико колаборација које су у току. Ово је прилика да дискутујемо о овој колаборацији са другим заинтересованим странама које су присутне овде у УН-у и пробамо да боље истражимо и објаснимо који су изазови са којима се суочава генетичко инжењерство данас у оквиру својих научних истраживања, а такође и који су изазови за друштво у целини и како ова два могу да се споје како би се промовисао одрживи развој и циљеви Уједињених нација као што су искорењивање глади, сиромаштва и смањење загађења“, рекао је Бурати.

Галерија
Погледајте још вести