Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић на отварању конференције „Научно-технолошки парк - основни покретач развоја иновативног екосистема Републике Српске”

27. Јуни 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије др Јелена Беговић присуствовала је и обратила се на конференцији “Научно-технолошки парк - основни покретач развоја иновативног екосистема Републике Српске” током посете Републици Српској

Отварању ове конференције присуствовао је и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Владе Републике Српске Жељко Будимир.

Министарка др Јелена Беговић истакла је да је размена искустава од кључне важности. “Србија је одмакла на путу развоја иновационог екосистема, имамо четири научно-технолошка парка, градимо нове”, истакла је др Беговић. “Имамо искуство, желимо да га поделимо и да вам скратимо пут, да дамо шансу младим, талентованим људима да креирају економију будућности, базирану на знању”, закључила је. “Ту смо да заједно радимо и да креирамо заједнички научни и иновациони екосистем.”

Министар Будимир истакао је да је циљ да се, након отварања канцеларије Научно-технолошког парка Бања Лука, што пре отпочне и са изградњом зграде овог парка. “Имамо читав низ пројеката на којима ћемо да радимо у сарадњи са Републиком Србијом”, истакао је, додавши да је научно-технолошки парк замајац, који, посебно када је у питању трансфер технологије, треба да помогне Републици Српској у развоју високе технологије. “Овом приликом се захваљујем својој колегиници, министарки Беговић из Владе Републике Србије, која нам је од почетка дала пуну подршку”, рекао је он додавши да се нада даљој сарадњи на бројним пројектима.

Никола Драговић, директор Научно-технолошког парка Републике Српске, у изјави за медије истакао је да ће на конференцији бити представљени конкретни програми НТП-а са којима ће се ускоро започети. “Имаћемо прилике да чујемо врло вредна знања и искуства наших пријатеља из Републике Србије, пре свега Министарства науке, технолошког развоја и иновација, који ће нам презентовати на који начин то министарство подржава развој и унапређење јединственог иновационог екосистема у Републици Србији, а чућемо и конкретна искуства и пројекте на који начин Иновациони фонд помаже субјектима овог екосистема да још више унапреде и усаврше комерцијализацију својих иновација”, истакао је он, додавши да је циљ пронаћи начине којима је могуће унапредити иновациони екосистем Републике Српске.

Гордана Даниловић Грковић, директорка НТП Београд, истакла је значај иновационог екосистема за економију једне земље и подршке надлежног министарства. “Ту смо да поделимо искуства и да будемо са вама у овом процесу”, истакла је Даниловић Грковић.

Погледајте још вести