Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић на Институту друштвених наука

20. Март 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић са својим тимом разговарала је са руководством Института друштвених наука предвођеним директором др Горан Башићем, као и Управним одбором, Научним већем и истраживачима

Посета је спроведена као део ширег плана за обилазак институтима у Републици Србији са циљем упознавања са плановима, визијама и циљевима за будућност, али и са евентуалним проблемима у функционисању.

Др Беговић је истакла да је Институт друштвених наука, који се, између осталог бави анализом јавног мњења, правних питања, економских питања, од великог значаја за сваку државу и друштво.

„Институт се бави анализама јавног мњења, који представља добар механизам да видите како размишљају грађани по одређеним темама у земљи, бави се и утицајима на јавне политике, демографским анализама које представљају у Европи један велики изазов и оваква истраживања заиста могу да допринесу за креирање неких дугорочних интервенција и дугорочних политика. Причали смо о томе да је наука ту, алати постоје и како да мало појачамо тај друштвени утицај укључујући технолошки трансфер“, навела је др Беговић.

Када је реч о технолошком трансферу, министарка др Беговић каже да људи углавном имају асоцијацију на природне науке, а да заправо постоји и трансфер знања који поседују Институти у друштвеним наукама, чији задатак је да пронађу одговарајући механизам како би изнедрили нове компаније које могу ефикасније да допринесу друштвеном развоју.

„Социјалне иновације су апсолутно термин који постоји, термин који је заживео и у Европи и у многим другим земљама у свету и мислим да друштвене науке и људи који раде у овој области у Србији још увек нису свесни свог потенцијала и своје снаге у овој области, а то су социјалне иновације“, рекла је др Беговић.

Др Беговић је истакла да је на састанку са руководством и истраживачима Института било речи и о развоју нових технологија, конкретно о развоју вештачке интелигенције, а која ће, напомиње, променити живот људи у наредних пет до десет година.

„Разговарали смо о томе како сада старије грађане и популацију која није одрасла са информацијом о вештачкој интелигенцији, припремити и описменити, значи не само дигитализација него и један корак напред, како би могли да живе у новом свету који се тренутно креира. Тако да мислим да заиста постоје велики потенцијали и да их треба још боље искористити“, рекла је она.

Директор Института друштвених наука др Горан Башић рекао је да је посета др Беговић том Институту значајна јер представља велики искорак у односу на ранију комуникацију коју су имали са јавном управом и да је то прилика да Министарство стекне утисак о специфичностима и раду те установе.

„Надам се да је разговор који смо имали допринео да Министарство добије добру слику о Институту који иначе свој рад заснива на развоју фундаменталних истраживања, емпиријских истраживања, али које настоји да стави у службу јавних политика, у службу развоја друштва, развоја науке. Досадашња сарадња и досадашња подршка које смо имали од Министарства указује да је оно то препознало у Институту“, рекао је он.

Додао је да Институт има конкретне планове за наредни период и да је циљ да развија сопствене ресурсе, како би постао регионални центар изврсности, чиме би био укључен у европски истраживачки простор.

„Ту је потребно, кад говоримо о препрекама и промене у прописима и разне специфичности у вези са нашим програмима које су интерне, које зависе само од института, у вези са финансирањем, у вези са развојем стратегије науке. Просто, не можемо ми радити у окружењу које није подржавајуће за нас и сада јесте подржавајуће и надам се да ће остати“, навео је он.

Галерија
Погледајте још вести