Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић: „Иновациони форум Србија-Швајцарска 11. децембра у Београду“

04. Октобар 2024.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић најавила је након састанка са амбасадорком Швајцарске Конфедерације Њ. Е. Ан Лугон-Мулан да ће се 11. децембра у Београду одржати „Иновациони форум Србија-Швајцарска: Пионири сутрашњице - заједничке иновације за одрживу будућност“ на коме ће учествовати преко 30 врхунских говорника и истакла да се до сада преко 300 људи пријавило

Према речима министарке, на форуму ће се разговарати о научно-текношким парковима, заштити интелектуалне својине и о БИО4 Кампусу.

    „Биће потписан и Меморандум о разумевању између фармацеутске компаније Новартис, која је једна од највећих пет фармацеутских компанија на свету са изузетно јаком иновационом делатношћу и БИО4 Кампуса“, рекла је др Беговић.

    Она је додала да је циљ потписивања тог документа продубљивње сарадње између наше науке и међународних великих компанија које, како је нагласила, могу да буду покретачи развоја наше науке и економије.

   Др Беговић је навела да је током разговора са амбасадорком Швајцарске Конфедерације констатовано да је за обе земље процес развоја иновација један од приоритета за развој економије и друштва.

    Према њеним речима, преко 220 компанија је на директан или индиректан начин добило подршку од швајцарске владе и захваљујући "Raising Stars" пројекту основано је преко 100 нових стартапова и подржани су млади, а улагано је и станаре у научно-текношким парковима као и у компаније које се баве извозом.

    „Само наш стартап екосистем је остварио приход од 42 милиона евра и тиме допринео опет расту наше економије и наше будућности“, рекла је др Беговић.

    Амбасадорка Швајцарске Конфедерације у Србији Њ. Е. Ан Лугон-Мулан рекла је да њена земља већ скоро деценију подржава Србију у сектору иновација и науке.

    „Подржали смо Научно-технолошки парк у Београду, а сада и у Нишу и у Чачку са више од 4,5 милиона евра. Ми имамо и такозвани швајцарски програм за предузетништво, који се фокусира на подршку малим и средњим предузећима како би се боље укључили у ланце вредности и имали бољи пословни план и помогли им да стекну неопходну стручност“, рекла је Њ. Е. Мулан.

    Према њеним речима, Швајцарска је препознала потенцијал Србије , који је како је истакла „реалност иновационог капацитета“ и због тога је одлучила да то плодно партерство подигне на још виши ниво.

    „Заједнички форум за иновације, са фокусом управо на капацитете обе земље у смислу иновација и науке биће одржан 11. децембра и окупиће људе из науке, екосистема иновација, као и  приватног сектора. Тако заправо функционише добар екосистем иновација, јер окупља заједничке капацитете и помаже им да уче једни од других и да уједине снаге“, истакла је Њ. Е. Мулан.

Галерија
Погледајте још вести