Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Донета Резолуција о Међународној декади наука за одрживи развој - 2024-2033

25 Август 2023

Влада Републике Србије остварила је још један изузетан успех на међународном нивоу

На иницијативу Кабинета премијерке и Министарства науке, технолошког развоја и иновација, а уз подршку Министарства спољних послова и сталне мисије Републике Србије у Уједињеним нацијама, Генерална скупштина УН усвојила је Резолуцију о Међународној декади наука за одрживи развој, која ће се спроводити од 2024. до 2033. године. Овом резолуцијом, Србија је постала покретач и координатор процеса доношења овог важног документа.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић, изразила је своје задовољство постигнутим резултатом: "Ово је изузетно важан тренутак за Србију и за међународну заједницу. Овом иницијативом смо показали нашу посвећеност развоју науке, технологије и иновација у циљу одрживог развоја. Поносна сам на тимски рад и преданост свих актера који су допринели доношењу ове резолуције."

Резолуција о Међународној декада наука за одрживи развој представља потврду нашег опредељења да наука има кључну улогу у решавању глобалних изазова и постизању одрживог развоја. Кроз сарадњу са другим чланицама Уједињених нација, желимо да искористимо све потенцијале које наука пружа како бисмо остварили циљеве одрживе будућности, навела је др Беговић.

Ово је прва тематска резолуција чије је доношење иницирала и координисала Република Србија од стицања чланства у овој међународној организацији 2000. године. Резолуција је плод конструктивних преговора мисије Републике Србије са око 40 чланица УН. Овај успех представља још један корак ка јачању позиције Републике Србије на међународном плану и показује нашу способност да дамо допринос глобалним иницијативама.

Међународна декада наука за одрживи развој, 2024-2033, пружиће платформу за сарадњу свих релевантних актера, укључујући државе чланице УН, организације система УН, академску заједницу, цивилно друштво и приватни сектор, како би се промовисала наука као кључна за постизање одрживе будућности.

“Са великим поносом гледамо на ову резолуцију као још један корак напред у остваривању наших циљева одрживог развоја. Наставићемо да радимо заједно са међународном заједницом како бисмо осигурали да наука буде мотор позитивних промена и стварања боље будућности за све”, закључила је др Беговић.

Погледајте још вести