Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Договорена сарадња са „Астра Зенеком” у оквиру пројекта БИО4 кампус

27. Септембар 2023.

Фото: Пеђа Вучковић

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и регионални потпредседник фармацеутске компаније „Астра Зенека” за Централну и Источну Европу и Балтик Ханс Сијбесма потписали су данас Меморандум о разумевању у оквиру пројекта БИО4 кампус

Потписивању и састанку присуствовала је и министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

Брнабић је истакла да сарадња са компанијом „Астра Зенека” додатно доприноси грађењу БИО4 кампуса, као јединственог екосистема у региону Југоисточне Европе и месту препознатом на глобалној мапи истраживања и развоја биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета.

Премијерка је нагласила да потписивање Меморандума отвара нове могућности и представља додатни замајац тежњи да остваримо успешну истраживачко-научну сарадњу и размену знања и добрих пракси са најважнијим светским компанијама.

Сијбесма је истакао да је вештачка интелигенција важан фактор за рано откривање болести из области онкологије, респираторних, као и ретких болести.

Он је рекао да га радује то што је Србија препознала значај биотехнолошке и биомедицинске револуције, која суштински мења и побољшава свет у којем живимо, и што смо заједно део пројекта који подржава економски и инфраструктурни развој научне заједнице.

Од тренутка када је председница Владе Србије Ана Брнабић први пут представила БИО4 пројекат, препозната је подударност заједничких циљева, навео је потпредседник „Астра Зенеке” за Централну и Источну Европу и Балтик.

У оквиру овог пројекта, „Астра Зенека” ће финансирати генетско тестирање на BRCA мутације код пацијенткиња са раним карциномом дојке и пружити подршку примени вештачке интелигенције за скрининг на рано откривање карцинома плућа.

Такође, очекује се да ће у будућности у Србији бити више клиничких студија ове компаније, с обзиром на то да се планира и успостављање одељења за истраживање и развој, истакнуто је на састанку.

Галерија
Погледајте још вести