Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

БИО4 Кампус презентован представницима Института за индустријске иновације и развој Вухан

08. Април 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић са делегацијом, састала се са представницима Института за индустријске иновације и развој Вухан

Тема састанка била су нова поља заједничке сарадње, нарочито у оквиру БИО4 Кампуса.

„Радујем се и надам пројектима у којима можемо да остваримо заједничку сарадњу. Наша досадашња сарадња је изузетно пријатна и желимо додатно да је учврстимо у новим заједничким подухватима, како бисмо додатно учврстили пријатељство и колаборацију између наша два народа“, рекла је Ли Хилинг испред Института за индустријске иновације и развој Вухан.

„Постоје различити аспекти на којима је наша сарадња могућа и пожељна укључујући вештачку интелигенцију, биотехнологију, али такође и аутономна возила јер смо за њих добили дозволу трећег нивоа, па је то такође изузетно битно за будући развој Републике Србије. Наш колаборативни потенцијал у свим овим овластима је огроман. Такође, ми већ имамо сјајну сарадњу са Кином у области науке за коју су наши научници изузетно заинтересовани, градимо јаке конекције са различитим институтима широм Кине а радујемо се и томе што ће Кина бити део Сајма науке и технолошких достигнућа у мају у Београду, како би наши представници приватног сектора могли да виде фантастичне иновације које долазе из Кине и да се упознају са свим што радите у вашој земљи“, рекла је министарка др Јелена Беговић.

Директор Тима за ИТ и предузетништво у Кабинету председника Владе Републике Србије Ненад Пауновић презентовао је присутнима пројекат БИО4 Кампуса.

„БИО4 Кампус ће бити место где ће академска и научно-истраживачка заједница радити блиско са приватним компанијама и стартапима. Ово је највећа појединачна инвестиција Републике Србије у науку, али такође највећа и у регији, тако да видимо овај пројекат као предност не само за нашу државу, већ и за регион, али и свет јер ће бити изузетно место за заједничку сарадњу“, рекла је министарка др Јелена Беговић и истакла да се радује изградњи Панда центра у оквиру БИО4 Кампуса у ком ће на заједничким истраживањима радити српски и кинески стручњаци.

Обе стране су истакле вољу и жељу да заједно раде на БИО4 Кампусу у свим пољима у којима је заједничка сарадња могућа, па ће Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Институт за индустријске иновације и развој Вухан наставити са даљим разматрањем могућности колаборације у овим оквирима.

Галерија
Погледајте још вести