Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

БИО4 Кампус презентован представницима америчких инвестиционих компанија у Њујорку

07. Фебруар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Презентација пројекта БИО4 Кампуса и могућности вештачке интелигенције у Србији одржана је за представнике америчких инвестиционих компанија у Сталној мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку

Министарка науке, технолошког развоја и иновација је заједно са Ненадом Пауновићем, директором Тима за ИТ и предузетништво у Кабинету председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, представила највећи српски пројекат у науци, инвестицију вредну 450 милиона евра – БИО4 Кампус. Представници америчких инвестиционих компанија који су били заинтересовани за српски пројекат, имали су изузетно позитивне реакције на напоре Републике Србије да прати глобалне трендове у науци кроз изградњу својеврсног научног града у Београду.

„Министарство науке, технолошког развоја и иновација заједно са делегацијом где су присутни и чланови Кабинета премијерке Ане Брнабић је у једној малој турнеји у Сједињеним Америчким Државама. Прво окупљање, односно, први догађај који смо организовали у Сталној мисији Републике Србије при Уједињеним Нацијама овде у Њујорку тицао се две теме, а то су БИО4 Кампус и вештачка интелигенција. Окупили смо потенцијалне инвеститоре, окупили смо нашу дијаспору којој желимо да представимо како Србија види себе у будућности, који су потенцијали, али које су и шансе. Сједињене Америчке државе представљају заиста вероватно један од најразвијенијих екосистема ако причамо о изванредном високом образовању, ако причамо о иновацијама, о технолошком развоју, о науци и ако се за БИО4 чује у Америци, вероватно ће се чути и у добром делу света. Зато нам је битно да искомуницирамо нашу визију Србије у будућности, нашу визију везану за биотехнологију, за вештачку интелигенцију и да успоставимо, наравно, сарадњу са најбољим компанијама и са најбољим универзитетима у Сједињеним Америчким Државама“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

„БИО4 Кампус у Србији је научни пројекат, али истовремено и привредни пројекат, а најразвијенија привреда у овој области је управо у Америци и управо у региону Бостона и Кембриџа, наравно, и Њујорка. Ту су највеће компаније, ту су компаније са којима БИО4 Кампус већ има меморандуме о разумевању, као што су Pfizer или Ginkgo Bioworks са којима ћемо имати састанке да проширимо сарадњу и продубимо односе и да још више радимо на заједничким пројектима са нашим српским научним институтима, са нашим БИО4 Кампусом. Ту су и нове компаније, ту су најбољи светски универзитети, са свима њима ми желимо сарадњу. Желимо сарадњу науке са науком, науке са привредом, наше привреде са њиховом привредом и то је вероватно најбољи могући партнер на свету, овај регион, источна обала Сједињених Америчких Држава, где се заиста дешава највећи напредак у технологији и наравно, најозбиљнија и највећа привреда је управо ту“, истакао је Ненад Пауновић, саветник у Кабинету председнице Владе Ане Брнабић.

Након презентације БИО4 Кампуса, Стефан Баџа, саветник у Кабинету председнице Владе Ане Брнабић говорио је присутнима о могућностима вештачке интелигенције у Србији.

„Сједињене Америчке Државе су свакако један од лидера у вештачкој интелигенцији глобално и највеће су извозно тржиште за српске производе у ИТ области, тако да ту очекујемо да кроз нашу презентацију и комуникацију тога шта ради Србија у области вештачке интелигенције, да зовемо што више инвеститора и компанија које раде у Србији да прошире своје тимове у области развоја вештачке интелигенције. Такође је важно да се повежемо са њима јер се овде развијају производи који су најсавременији и најновије технологије попут chatGPT-ја су прво пласиране из Сједињених Америчких Држава и да је зато важно да са њима имамо јако интензивну комуникацију да бисмо имали приступ свим тим технологијама што пре. Такође је важно јер овде има доста наших људи из дијаспоре који раде у неким од највећих глобалних ИТ и tech компанија да се повежемо са њима, да им прикажемо шта се ради у Србији, надамо се да ће неке од њих и хтети да се врате у Србију да развијају своје производе из Србије“, рекао је Стефан Баџа, саветник у Кабинету председнице Владе Ане Брнабић.

Галерија
Погледајте још вести