Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

БИО4 Кампус представљен престижном Универзитету Колумбија

08. Фебруар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са делегацијом Републике Србије која борави у радној посети Сједињеним Америчким Државама са представницима Универзитета Колумбија града Њујорка, упознала се са њиховим радом и представила БИО4 Кампус

„Универзитет Колумбија је један од најпрестижнијих универзитета у Сједињеним Америчким Државама, а самим тим и један од најбољих универзитета на глобалном нивоу“, истакла је министарка др Беговић, навевши да у оквиру овог универзитета постоји четири кампуса, неколико стотина истраживачких центара, као и института, међу којима се истиче њихов центар за медицину, односно биомедицину. „Сам податак да имају буџет од преко милијарду долара на годишњем нивоу за истраживања говори о каквом заиста моћном научном систему је реч. Овај универзитет има заиста најбољу едукацију на свету, а с друге стране изузетно јак центар за истраживање“, рекла је др Беговић.

Министарка је истакла да би повезивање са оваквим едукативно-истраживачким центром, моћном тачком на глобалном нивоу дало шансу за остваривање научне сарадње, али и трасфера технологије. „Овај кампус је током претходних година интензиво радио на томе да друштво има директну корист, не само у едукацији, него и у технолошком трансферу и развоју иновација. Преко четири стотине изума на годишњем нивоу и неколико десетина стартапа се оснива из оваквог екосистема“, навела је др Беговић.

Циљ боравка ове делегације у Сједињеним Америчким Државама је да промовише Србију и покаже шта то Србија може и шта пружа свету, а и каква сарадња са нама може да се успостави, рекла је др Беговић и додала да је делегација имала јако добре разговоре где је представила шта идеју БИО4 Кампуса.

„Саслушали смо каква су искуства на Универзитету Колумбија, с обзиром на то да они дижу један по један кампус, а кампуси су вредни и по неколико милијарди долара“, рекла је министарка и додала да је још један од циљева ове посете да се идеја БИО4 Кампуса унапреди у сфери трансфера технологије и у сфери сарадње између академије и индустрије.

„На Универзитету Колумбија је изузетно снажна наука, која се на ефикасан начин претвара у конкретне производе и услуге и договорили смо се да треба да успоставимо ближу везу са нашим универзитетима, али и да успоставимо ближе везе са њиховим стартапима, који можда могу да нађу своје место за даљи развој баш у Србији“, закључила је др Беговић.

Галерија
Погледајте још вести