Accessibility Tools

Skip to main content

U Novom Sadu otvorena izložba grafika nastalih uz pomoć veštačke inteligencije

08. December 2023.

Foto: NITRA

Jovan Milić, posebni savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović, sinoć je u Novom Sadu otvorio izložbu grafika nastalih uz pomoć veštačke inteligencije

Inače, izložba nosi simbolični naziv: „Silent talks to A and AI“. Autor izložbe je prof.dr Vladimir Pavlović sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

„Izložba u Novom Sadu za nas je poseban događaj, jer predstavlja spoj umetnosti, nauke i tehnologije. Želimo da vam pružimo uvid u fascinantan svet grafika nastalih uz pomoć veštačke inteligencije. Autor ove izložbe doveo nas je do trenutka kada umetnost susreće napredne tehnologije“ – izjavio je Jovan Milić, posebni savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i dodao: „Naziv izložbe "Silent talks to A and AI", nosi duboko simbolično značenje. Kroz grafike, želimo započeti razgovor između umetnosti, nauke i veštačke inteligencije. Ova izložba nije samo estetsko iskustvo, ona je pokušaj da istražimo skrivene veze između različitih disciplina i da zajedno stvorimo novo shvatanje sveta oko nas.“

Inače, izložba u Novom Sadu organizovana je kao deo velikog masterklasa posvećenog veštačkoj inteligenciji.

„Izražavam veliko zadovoljstvo budući da je NTP Novi Sad domaćin jednog veoma značajnog događaja, odnosno programa u organizaciji Instituta za veštačku inteligenciju sa nazivom masterklas, koji obuhvata unapređenje znanja i veština, odnosno pravnih regulativa upotrebe veštačke inteligencije usmerene ka pojedincima i društvu. Posebno me raduje da se prvi dan događaja završio izložbom grafika, nastalih uz pomoć veštačke inteligencije“ – izjavio je Nebojša Drakulić, direktor NTP Novi Sad.

Prisutnima se obratio i autor izložbe prof.dr Vladimir Pavlović, ali i Dubravko Ćulibrk, direktor Instituta za veštačku inteligenciju.

Inače, cilj ove izložbe je suočavanje sa sve aktuelnijom temom, kao i ispitivanje skrivenih veza između nauke, grafičkog dizajna i AI tehnologija. Integralni deo izložbe je komunikacija između autora i ChatGPT-a u vezi sa korišćenjem veštačke inteligencije u nauci o sinterovanju i grafičkom dizajnu.

Prvi grad u kojem je izložba organizovana je bio Niš, a prvo međunarodno prikazivanje izložba je doživela u oktobru 2023. godine, kada je prof. Pavlović otvorio izložbu u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku, gde je takođe održao i posebno predavanje.

Galerija