Accessibility Tools

Skip to main content

Portal eNauka obogaćen podacima o naučnim radovima istraživača iz servisa Naši u WoS

31. October 2023.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Narodna biblioteka Srbije, uspešno su realizovali, još jednu izuzetno značajnu aktivnost za istraživačku zajednicu u Republici Srbiji, a koja se odnosi na obezbeđivanje i preuzimanje podataka o radovima istraživača upisanih u Registar istraživača, iz servisa Naši u WoS za potrebe portala eNauka.

Uz podršku Narodne biblioteke Srbije, automatizovano su uspešno učitani podaci o 42.000 radova istraživača iz Republike Srbije, odnosno naučni članci sa pripadajućim metapodacima, publikovani u periodu od 2000. godine do danas.

Ministarstvo će preko uspostavljene IT infrastrukture, odnosno protokola, u kontinuitetu nastaviti da preuzima na nedeljnom nivou, i sve novonastale zapise iz servisa Naši u WoS, što pored važnosti ovih podataka za kompletiranje celokupne naučne produkcije koju ostvaruju naši istraživači, predstavlja i jedan vid rasterećenja u radu korisnika sistema, kako istraživača tako i lica kojima je delegirana uloga NIO urednika.

Ističemo važnost i zalaganje bibliotekara angažovanih na nivou NIO i matičnih biblioteka u Republici Srbiji, kako na prepoznatom značaju ovog projekta, tako i na profesionalnom i posvećenom radu kojim kontinuirano doprinose kvalitetu podataka, stručnoj pomoći i edukaciji istraživačke zajednice na nivou svojih NIO i opštoj implementaciji principa otvorene nauke na kojima se temelji portal eNauka.

Kroz dalji razvoj informacionog sistema eNauka, ostajemo posvećeni misiji koja doprinosi unapređenju diseminacije rezultata i postignuća naučne zajednice Srbije, na dobrobit istraživača, razvoja međuinstituacionalne naučnoistraživačke saradnje na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i društva u celini.